ßßß Cookit - przepis na Przetwory 2013

Przetwory 2013

nazwa

Wykonanie

W tym roku oprócz podstawowych przetworów, które robiłam zeszłej jesieni pojawiły się nowe . J est to między innymi marynowana cukinia, kiszone pomidorki koktajlowe i konfitury z owoców leśnych i owoce w syropie.
Gruszki w syropie
Składniki na syrop:
~ 1 litr wody
~ 750g cukru
~ laska wanilii
~ kora cynamonu
* 1, 5 kg twardych gruszek
(najlepiej niedojrzałych)
Z podanych składników sporządzić syrop. Zagotować. Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i przeciąć na mniejsze części. Po włożeniu do słoi i zalaniu syropem pasteryzować 15 minut.
Rumowa cytryna
Składniki na 1 słoik:
~ 3 cytryny
~ 250ml rumu
~ cukier
Do słoika warstowo wkładać : cytryny, zasypać cukrem (około 1,5 łyżeczki) i tak aż do napełnienia naczynia. Całość zalać rumem.
Konfitura z wiśni
Składniki:
~ 1 kg wydrylowanych wiśni
~ 1 kg cukru
Wszystkie składniki umieścić w garnku i wymieszać. Gotować na najmniejszym palniku, często mieszając.
Gotową konfiturę przełożyć do słoików, dobrze zakręcając wieczka.
Pasteryzować około 10 minut.
Sok malinowy lub jeżynowy do herbaty
Składniki:
~ 1kg malin lub jeżyn
~ cukier
Wykonanie podobne do 'rumowej cytryny'. Do słoika: warstwa owoców, cukier. Pasteryzować 5 minut.
Przetwory słone
Sałaka z cukinii
Składniki:
~ 5 kg cukinii
~ 2 głowki czosnku
~ 8 cebul
~ koperek lub natka pietruszki
~ pieprz
~ 5 łyżek soli
~ 0,5 szklanki oleju
Zalewa:
~ 1 szklanka wody
~ 1 szklanka octu 10%
~ 3 ziela angielskie
~ 1 liść laurowy-
Warzywa obrać, pokroić w plastry. Posolić. Koperek lub pietruszkę drobno pokroić. Po upływie 4 godzin odsączyć sałatkę, wlać do niej olej, doprawić pieprzem, dodać koperek.
Zagotować zalewę. Porcjować do słoików. Pasteryzować około 20 minut.
Ogórki z curry
Składniki:
~ 2, 5 kg ogórków gruntowych
~ gorczyca, szczypta na słoik
~ lisic selera, jeden na słoik
~ 2 cebule pokrojone w plastry
Zalewa:
~ 6 szklanek wody
~ 1 szklanka octu
~ 1 opakowanie curry
~ 2,5 szklanki cukru
~ 2 łyzki soli
~ 2 ząbki czosnku
Zalewkę lekko podgrzać, ale nie zagotować! Ogórki obrać ze skóry i pokroić na słupki.
Do słoików włożyć szczyptę gorczycy, liść selera, ogórki.
Całość zalać, pasteryzować około 5 minut.
Link do przetworów 2012
About Paula
Źródło:http://zielonazapaska.blogspot.com/2013/09/przetwory-2013.html