Wykonanie
W tym roku oprócz podstawowych
przetworów, które robiłam zeszłej jesieni pojawiły się nowe . J est to
między innymi
marynowana cukinia, kiszone
pomidorki koktajlowe i
konfitury z
owoców leśnych i
owoce w
syropie.
Gruszki w
syropie
Składniki na
syrop:~ 1 litr
wody~ 750g
cukru~
laska wanilii~ kora
cynamonu* 1, 5 kg twardych
gruszek(najlepiej niedojrzałych)Z podanych składników sporządzić
syrop. Zagotować.
Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i przeciąć na mniejsze części. Po włożeniu do słoi i zalaniu
syropem pasteryzować 15 minut.Rumowa
cytryna
Składniki na 1 słoik:~ 3
cytryny~ 250ml
rumu~
cukierDo słoika warstowo wkładać :
cytryny, zasypać
cukrem (około 1,5 łyżeczki) i tak aż do napełnienia naczynia. Całość zalać
rumem.
Konfitura z
wiśni
Składniki:~ 1 kg wydrylowanych
wiśni~ 1 kg
cukruWszystkie składniki umieścić w garnku i wymieszać. Gotować na najmniejszym palniku, często mieszając.Gotową
konfiturę przełożyć do słoików, dobrze zakręcając wieczka.Pasteryzować około 10 minut.
Sok malinowy lub
jeżynowy do
herbatySkładniki:

~ 1kg
malin lub
jeżyn~
cukierWykonanie podobne do 'rumowej cytryny'. Do słoika: warstwa
owoców,
cukier. Pasteryzować 5 minut.
Przetwory słoneSałaka z
cukinii
Składniki:~ 5 kg
cukinii~ 2 głowki
czosnku~ 8
cebul~
koperek lub
natka pietruszki~
pieprz~ 5 łyżek
soli~ 0,5 szklanki
olejuZalewa:~ 1 szklanka
wody~ 1 szklanka
octu 10%~ 3
ziela angielskie~ 1
liść laurowy-Warzywa obrać, pokroić w plastry. Posolić.
Koperek lub
pietruszkę drobno pokroić. Po upływie 4 godzin odsączyć
sałatkę, wlać do niej
olej, doprawić
pieprzem, dodać
koperek.Zagotować zalewę. Porcjować do słoików. Pasteryzować około 20 minut.
Ogórki z
curry
Składniki:~ 2, 5 kg
ogórków gruntowych~
gorczyca, szczypta na słoik~ lisic
selera, jeden na słoik~ 2
cebule pokrojone w plastryZalewa:~ 6 szklanek
wody~ 1 szklanka
octu~ 1 opakowanie
curry~ 2,5 szklanki
cukru~ 2 łyzki
soli~ 2 ząbki
czosnkuZalewkę lekko podgrzać, ale nie zagotować!
Ogórki obrać ze skóry i pokroić na słupki.Do słoików włożyć szczyptę
gorczycy, liść
selera,
ogórki.Całość zalać, pasteryzować około 5 minut.Link do
przetworów 2012About Paula