ßßß Cookit - przepis na Słodko-kwaśne ogórki kanapkowe

Słodko-kwaśne ogórki kanapkowe

nazwa

Wykonanie

Ogóreczki robiłam już grubo ponad miesiąc temu, ale dopiero niedawno otworzyłam jeden słoik. Są przepyszne, w sam raz na kanapkę lub przekąskę do pracy.
Składniki:
2 kg dużych gruntowych ogórków
2 świeże czerwone papryki
kilka ząbków czosnku
1 mała wiązka świeżego koperku
1 szklanka soli
9 szklanek wody
Zalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
szczypta pieprzu
2 duże cebule
2 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy, odcinamy ogonki, kroimy wzdłuż na plasterki. Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli i 9 szklanek wody. Odstawiamy na ok. 3 godziny. W tym czasie ogórki zmiękną i puszczą sok.
2. Przygotowujemy słoiki: do każdego dodajemy po 1 ząbku czosnku i po 1 łyżce siekanego świeżego koperku.
3. Ogórki odcedzamy z zalewy. Układamy na stojąco w słoikach, dodajemy również po kilka pasków papryki.
4. Gotujemy zalewę - wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zalewamy słoiki, zamykamy i pasteryzujemy ok. 5 minut.
Po mniej więcej 4 tygodniach ogóreczki są gotowe do spożycia :) SMACZNEGO :)
Źródło: Ela gotuje...
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/09/sodko-kwasne-ogorki-kanapkowe.html