ßßß

Składniki:2 kg dużych gruntowych ogórków2 świeże czerwone paprykikilka ząbków czosnku1 mała wiązka świeżego koperku1 szklanka soli9 szklanek wodyZalewa:3 szklanki wody2,5 szklanki octu 10%3 szklanki cukru1 łyżeczka ziela angielskiego2 łyżeczki gorczycy2 liście lauroweszczypta pieprzu2 duże cebule2 łyżeczki kurkumySposób przygotowania:1. Ogórki myjemy, odcinamy ogonki, kroimy wzdłuż na plasterki. Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli i 9 szklanek wody. Odstawiamy na ok. 3 godziny. W tym czasie ogórki zmiękną i puszczą sok.2. Przygotowujemy słoiki: do każdego dodajemy po 1 ząbku czosnku i po 1 łyżce siekanego świeżego koperku.3. Ogórki odcedzamy z zalewy. Układamy na stojąco w słoikach, dodajemy również po kilka pasków papryki.4. Gotujemy zalewę - wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zalewamy słoiki, zamykamy i pasteryzujemy ok. 5 minut.
Po mniej więcej 4 tygodniach ogóreczki są gotowe do spożycia :) SMACZNEGO :)Źródło: Ela gotuje...