Wykonanie
Ogóreczki robiłam już grubo ponad miesiąc temu, ale dopiero niedawno otworzyłam jeden słoik. Są przepyszne, w sam raz na kanapkę lub przekąskę do pracy.
Składniki:2 kg dużych gruntowych
ogórków2 świeże
czerwone paprykikilka ząbków
czosnku1 mała wiązka świeżego
koperku1 szklanka
soli9 szklanek
wodyZalewa:3 szklanki
wody2,5 szklanki
octu 10%3 szklanki
cukru1 łyżeczka
ziela angielskiego2 łyżeczki
gorczycy2
liście lauroweszczypta
pieprzu2 duże
cebule2 łyżeczki
kurkumySposób przygotowania:1.
Ogórki myjemy, odcinamy ogonki, kroimy wzdłuż na plasterki. Zalewamy roztworem z 1 szklanki
soli i 9 szklanek
wody. Odstawiamy na ok. 3 godziny. W tym czasie
ogórki zmiękną i puszczą sok.2. Przygotowujemy słoiki: do każdego dodajemy po 1 ząbku
czosnku i po 1 łyżce siekanego świeżego
koperku.3.
Ogórki odcedzamy z zalewy. Układamy na stojąco w słoikach, dodajemy również po kilka pasków
papryki.4. Gotujemy zalewę - wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zalewamy słoiki, zamykamy i pasteryzujemy ok. 5 minut.
Po mniej więcej 4 tygodniach ogóreczki są gotowe do spożycia :) SMACZNEGO :)Źródło: Ela gotuje...