Wykonanie
Pan słoik (w liczbie mnogiej) poszedł kolejny raz w ruch. Został wykorzystany do pieczenia naszego ukochanego bananowca. Tym razem wersja dwukolorowa, wzorzysta i cholernie dobra w smaku. Karob i
cynamonowe szaleństwo poszły w tango z
bananami i wyszła nam uzależniająca mieszanka. Mieszanka kusząca również aromatem, a więc nie tylko oczy i podniebienie popadają w zachwyt. Mieszanka zdrowa i bezpieczna, bo w 100% bezglutenowa i w 100% do powtarzania bez końca.Ps. w szklaneczce ze zdjęcia też piekłyśmy ten chlebek (obecność męskiego pierwiastka - a najbardziej tego wzbogaconego o wąsy - w stadzie powoduje zmniejszanie się zasobów niezbędnych m.in. słoiczków). Trzeba sobie jakoś radzić! My to jednak fajne babki jesteśmy - 1 szklanka ma 3 funkcje podczas jednej naszej czynności - pojemnik ze smarowidłem, foremka, szklaneczka. Ale co my tu o szklaneczce, jak bananowiec ma być dziś numerem jeden.
SKŁADNIKI:-
banany, 4 duże, 6 małych,-
mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram,-
mąka chleba świętojańskiego - KAROB,-
jajka, 4 (8 przepiórczych).-
masło, 1/4 kostki,-
serek mascarpone. 1/3 opakowania,-
cukier trzcinowy, pół szklanki,-
cukier waniliowy domowy, odrobina,-
mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki- ziarenka - mieszanka "
Cynamonowy Raj"-
morwa biała/Opis użytych składników - m.in
mąki bezglutenowej owsianej, ziarenek "
cynamonowy raj" i
mączki chleba świętojańskiego - Karobu, znajdziecie TUTAJ .Oczywiście są tam też namiary (strona internetowa) sklepów w jakich można kupić smakołyki./Dodatkowo:- słoiczki, 6-7 / mogą być też szklaneczki po "Nutelli",- dwa pojemniki wysokie z których łatwo będzie nalewać do słoiczków.-
masło do posmarowania "foremek".
WYKONANIE:1.
Żółtka ucieramy na parze z
cukrem waniliowym i
cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy
masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek
banany. Blendujemy je z odrobiną
cukru trzcinowego,
serkiem mascarpone i
mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego.4. Przesiewamy do całości
mąkę, wsypujemy Ziarenka.5. Masę dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy Karob. Obie części musimy
mieć w wysokich pojemnikach, z których łatwo będziemy mogły nalewać do słoiczków.6. Osobno ubijamy z
cukrem białka na sztywno.7. Delikatnie łączymy masy z
białkami.8. Umyte (najlepiej wyparzone) słoiczki smarujemy w środku
masłem i wysypujemy tym, czym chcemy (my - Ziarenka "
Cynamonowy Raj").9. Wlewamy masy do połowy, góra do 3/4 wysokości słoiczka. Potrzebne są do tego dwie osoby! Jedna wlewa obie masy na raz, na wprost siebie a druga kręci powoli słoiczkiem. Ma wyjść "
ślimak".PIECZENIE:1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół, termoobieg),2. Gdy wstawiamy słoiczki, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.3. Pieczemy 30 minut (ale kontrolujemy nasze
chlebki - metoda "suchego patyczka").! Nie otwieramy piekarnika, żeby
chlebki nie opadły.
KAROB - "Mączka
chleba świętojańskiego" (Produkt w 100% bezglutenowy):"występuje naturalnie w rejonie śródziemnomorskim. Jest naturalnym - zdrowszym zamiennikiem
kakao i
czekolady. Zawiera spore ilości magnezu, żelaza i fosforu. Jest to produkt całkowice naturalny - nie zawiera żadnych sztucznych barwników ani substancji konserwujących. Nie znajdziecie w nim równieżżadnych alergenów, kofeiny ani teobrominy. Występujące w nim
cukry są pochodzenia naturalnego, dzięki
czemu ich przyswajanie jest łatwe i nie obciąża trzustki. Zawaty w KAROBIE magnez pomaga usunąć zmęczenie i wzmacnia układ nerwowy. Żelazo z karobu wspomaga układ odpornościowy. Fosfor wspomaga metabolizm i układ kostno - szkieletowy. KAROB, dodany do podgrzanego
mleka, zapewni lepszy zastrzyk energii niż kolejna filiżanka
kawy. KAROB słynie również ze swoich właściwości zagęszczających. Często spotykany jest w wielu produktach pod oznaczeniem E 410." (opis z: Skworcu)Zalety spożywania Karobu::- poprawia trawienie,- obniża poziom złego cholesterolu- ma właściwości antynowotworowe, przeciwbiegunkowe, antyalergiczne i anty astmatyczne- działa wykrztuśne- nie zawiera kofeiny (zalecany osobom z nadciśnieniem)- zapobiega nowotworom płuc- działa przeciwbólowo (zawartość kwasu galusowego)- leczy polio u dzieci- hamuje rozwój bakterii w organizmie, dzięki zawartości garbnikówDostępny do kupienia TUTAJ: kliknij .
ZIARENKOWO - "
CYNAMONOWY RAJ" (Produkt w 100% bezglutenowy):Prażone
ziarna słonecznika i
sezamu,
orzech arachidowy kostka +
cynamon,
kardamon,
goździki."
Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i
korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery,
lody,
jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak.-
Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów.
Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i
białka.-
Orzechy arachidowe obfitują w kwasy oleinowe, które obniżają poziom złego cholesterolu we
krwi i dbają o układ krwionośny.-
Cynamon wspomaga pracę mózgu, posiada też właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, antynowotworowe, antyalergiczne i przeciwgrzybiczne.-
Kardamon reguluje pracę układu trawiennego, znajduje też zastosowanie w leczeniu astmy. Posiada właściwości antyseptyczne i poprawia przemianę materii.-
Goździki znane są jako jeden z najlepszych przeciwutleniaczy. Działają antywirusowo i antybakteryjnie. Dostarczają magnezu, wapnia, witaminy C i K oraz kwasów Omega-3." (opis: Ziarenkowo)Dostępne do kupienia TUTAJ: kliknij .
SŁOIK:Nie są to "specjalne słoiki do pieczenia" - ich specjalność polega jedynie na tym, że mają kształt walca, dzięki
czemu chlebek może z łatwością "wyjść" ze słoiczka. Warto szukać produktów w słoiczkach o takim kształcie. Sprawdziłyśmy i można też spokojnie piec w szklaneczkach, takich jak po Nutelli (jak na pierwszym i ostatnim zdjęciu - szklaneczka z
mlekiem). Nic im w piekarniku nie grozi. Jeszcze (odpukać) nigdy nie zdarzyło się usłyszeć wielkiego "buuum" z piekarnika.Piecze się bardzo wygodnie w takich słoiczkach i dzięki nim powstają nam równiutkie
chlebki, które po pokrojeniu tworzą maleńkie, okrągłe kromeczki. Takie pieczenie ma jeszcze jedną zaletę - można
chlebki "pasteryzować" i będą czekać w słoikach na "wielkie otwarcie", kiedy przyjdzie nam ochota, a po odkręceniu będzie równie smaczny. Jest to też świetny sposób na prezent... od
serca.
Chlebek z łatwością "wyskakuje ze słoika" i nie potrzebuje pomocy. Jest delikatny, wilgotny i pyszny! Karob dodaje charakterystycznego smaku, który jest trudny do porównania z czymkolwiek. Chlebek z nim wygląda jak czekoladowy/kakaowy, ale smak jest troszeczkę inny. Coś warte wypróbowania. Do tego ziarenka - aromatyczne
przyprawy zawarte w mieszance wzmacniają i smak i aromat. Odrobina "chrupości" co jakiś czas to genialna niespodzianka.Bananowiec jest idealny zarówno na gorąco jak i na zimno. W pierwszy i na drugi dzień (gdy jakimś cudem zostanie). Dłuższego żywota mu nie przepowiadamy.
Jak widać wyszły nam smakowite "ślimaczki" - każdy kawałeczek
chlebka ma inne (ale zawsze równie smaczne) szlaczki. Oba "kolorki" zachwycają smakiem, aromatem i delikatną, wilgotną fakturą. Widoczne (szczególnie na jasnej części) "plamki" to
morwa biała po upieczeniu. Idealnie wpasowuje się w nasz
bananowy klimat. W smaku przypomina... rodzynki? Tak, to mogą być takie "inne
rodzynki".
Idealnie komponuje się z
dżemem,
konfiturą. Szczególnie dobry jest na drugi dzień. Oczywiście można również spożywać go "bez dodatków" lub z czymś na co tylko mamy ochotę. Może to
dziwne, ale my jadłyśmy go też... w "wytrawnej wersji" - z dipem
czosnkowym i
łososiem. Tak - jesteśmy
dziwne (obie), nie - nie jesteśmy w ciąży (ani matka, ani córka).Ps. ze szklaneczką gorącego
mleka - Rewelacja!!!
Dumne i blade, szczęśliwe i najedzone, uśmiechnięte i rozkoszujące się aromatem bananowca... pozdrawiamy Was bardzo serdecznie i zachęcamy do częstych odwiedzin.Aby nic nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)Więcej przepisów znajdziecie w zakładce " PRZEPISY "