ßßß Cookit - przepis na BANANOWIEC "CYNAMONOWY RAJ" (bezglutenowy, z mieszanką ziarenek i masłem orzechowym)

BANANOWIEC "CYNAMONOWY RAJ" (bezglutenowy, z mieszanką ziarenek i masłem orzechowym)

nazwa

Wykonanie

Dla odstresowania i wzmacniania rodzinnych więzi wybraliśmy późną porą 2 dobre filmy, ale nie mogliśmy zacząć oglądać bez czegoś słodkiego. Jako, że czas leci nieubłaganie (a wybranie produkcji godnej uwagi jest bardzo czasochłonne) było już po 22:00 co oznacza, że w pobliskich sklepach możemy co najwyżej pocałować klamkę, więc słodkości trzeba było wyczarować. Miało być więc szybkie, pachnące, bardzo smaczne, najlepiej jeszcze zdrowie i (marzenie ściętej głowy) - miało coś zostać na rano, lub chociaż przetrwać do napisów końcowych w filmie. Wybór padł na tradycyjną u nas kompozycję bananów i pustych słoiczków! Powstały bezglutenowe chlebki bananowe, wzbogacone mieszanką ziaren zabierającą nas do "Cynamonowego Raju" z lekką nutą orzechowego masła. To był strzał w 10-tkę. Ta dziesiątka była cholernie dobra.
PS. Dzięki nim nikt nie zasnął na filmie, każdy czekał aż wyskoczą z piekarnika, a później (chyba idąc śladami naszych psów) wszyscy mieli ochotę jeść i jeść i jeść... :)
/Tak, tak wiemy, że na noc to tak nie zdrowo, ale... ostatni posiłek je się dwie godziny przed snem a my mieliśmy około 5 h oglądania filmów a potem wojnę o dostęp do prysznica i wanny.
SKŁADNIKI:
- banany, 4 duże/6 małych,
- jajka, 4 kurze / 8 przepiórczych,
- mąka owsiana bezglutenowa, 100 gram,
- cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek,
- cukier waniliowy domowy,
- serek mascarpone. 3-4 łyżki,
- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,
- masło orzechowe (najlepiej domowe), 6 dużych łyżek,
- Ziarenka "Cynamonowy Raj"
- masło, 1/4 kostki
- cynamon,
TAK - JEST MĄKA OWSIANA BEZGLUTENOWA! :) Poczytasz o niej (i o innych mąkach/produktach wolnych od glutenu) tutaj: Kliknij .
* Dodatki:
- słoiczki,
- masło do wysmarowania słoiczków,
- Ziarenkowo - Cynamonowy RAJ do wysypania słoiczków.
WYKONANIE:
1. Żółtka ucieramy na parze z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Dzięki temu będą bardziej gęste, lekko karmelowe i nasze bananowce wymagać będą mniej mąki.
Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.
2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku. Następnie dodajemy masło orzechowe.
3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego.
4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki" czyli Ziarenka, przyprawy.
5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno.
6. Delikatnie łączymy masę z białkami.
7. Umyte (najlepiej wyparzone) słoiczki smarujemy w środku masłem i wysypujemy Ziarenkami .).
8. Wlewamy masę do połowy, góra do 3/4 wysokości słoiczka.
9. Posypujemy wierzch Ziarenkami.
PIECZENIE:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół, termoobieg),
2. Gdy wstawiamy słoiczki, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.
3. Pieczemy 30 minut (ale kontrolujemy nasze chlebki - metoda "suchego patyczka").
4. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (jeśli nie dacie się skusić i nie wyciągniecie wrzątku by stać nad nim z nożem niczym chirurg ze skalpelem czekający na "wielkie prucie pacjenta)".
5. Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika bo nam klapną chlebki.
Dlaczego słoik?
W słoiku piecze się genialnie - powstają maleńkie chlebki, które dają nam równie niewielkie kromeczki. Bananowiec jest wilgotny, nie czerstwieje i świetnie nadaje się by go zabrać gdzieś ze sobą, ale to nie jedyny powód aby go do tego wykorzystać. Dzięki takiej metodzie pieczenia możemy zapewnić naszemu ciastu/pieczywie świeżość na kilka dni. Jeśli dobrze się za to weźmiemy, nie musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać" dłużej.
Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa).
Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji" bo... on zniknie. Zniknie tak szybciutko, że zaraz będziecie robić kolejny. I kolejny... i kolejny...
Jaki słoik?
Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku". :)
Dzięki temu nasz chlebek wychodzi z niego jak po maśle. W sumie... on dosłownie wychodzi jak po maśle. Nie są to słoiki specjalne - nie kupowałyśmy ich w jakimś konkretnym sklepie. Po prostu wykorzystałyśmy słoiczki "po czymś". Te są po mięsku, ale i szklaneczki po nutelli (czy innym smarowidle/kremie - jak zwał, tak zwał) się sprawdzają.
Uprzedzamy pytania: nie - nie pękają. Tak - spokojnie wytrzymają temperaturę. :)
Ziarenka "Cynamonowy Raj":
"prażone ziarna słonecznika, sezamu, orzechy arachidowe oraz cynamon, kardamon, goździki
- Słonecznik, dzięki zawartości wit.E i cynku dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. Orzechy arachidowe obfitują w kwasy oleinowe, które obnizają poziom złego cholesterolu we krwi i dbają o układ krwionośny. - - Cynamon wspomaga pracę mózgu, posiada też właściwości
bakteriobójcze, przeciwzapalne, antynowotworowe, antyalergiczne i przeciwgrzybiczne.
- Kardamon reguluje pracę układu trawiennego, znajduje też zastosowanie w leczeniu astmy. Posiada właściwości antyseptyczne i poprawia przemianę materii. Goździki znane są jako jeden z najlepszych przeciwutleniaczy. Działają antywirusowo i antybakteryjnie. Dostarczają magnezu, wapnia, witaminy C i K" (Opis ze strony Ziarenkowo).
Te i inne mieszanki kupisz - tutaj: Ziarenkowo .
W słoiku pieczemy bardzo często, więc możesz poczytać inne propozycje klikając na poniższy link:
- w słoiku pieczone .
Pozostałe przepisy znajdziecie tutaj .
Zapraszamy częściej, najlepiej każdego dnia i aby nic, a nic nie umknęło Waszej uwadze:
zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
Pozdrawiamy! Matka i córka.
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/11/bananowiec-cynamonowy-raj-bezglutenowy.html