Wykonanie

Te babeczki poszły ze mną dzisiaj na wigilię klasową. Naszą ostatnią razem. Wczoraj była też wigilia szkolna. Właściwie nie wiem jak to ująć, ale jest coś niesamowitego w tych spotkaniach. Bo tak naprawdę nie muszę nikomu życzyć Wesołych Świąt, wolę za to powiedzieć, jak wspaniała jest ta druga osoba i jak wiele dla mnie znaczy. Wtedy naprawdę dzieje się coś magicznego .Może jeszcze zdążycie podarować komuś takie babeczki i powiedzieć coś miłego. Zachęcam :-)Inspiracja: Melissa's Munches★ Piernikowe babeczki ★Składniki:/na 14 babeczek/1,5 szkl.
mąki1/2 szkl.
cukrucukier waniliowy1/4 kostki miękkiego
masła3/4 szkl.
mleka1
jajko1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaprzyprawa do piernika- 1 opakowanie1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1/2 łyżeczki mielonych
goździkówDo przesianej
mąki dodać
cukry,
przyprawy i
proszek do pieczenia. Dodać
masło i
jajko. Zmiksować. Na końcu wlać
mleko i ponownie dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być dość rzadkie, więc może będzie trzeba dodać odrobinę więcej
mleka. Ciasto przełożyć do foremek i piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C (najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy już gotowe, bo tym razem robiłam je zupełnie na oko).★ Krem
cynamonowy ★Składniki:350g
serka kremowego1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1/2 łyżeczki mielonych
goździków2 łyżki
cukru pudruTak, tak- krem bez
masła. Taki wolę zdecydowanie dużo bardziej :-)Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i wsadzić do lodówki, żeby krem stężał. Kiedy babeczki wystygną można nim je udekorować, a na górę dołożyć jeszcze po pierniczku (u mnie pepparkakor).

Znowu pierniczkowe zoo i przepiękne prezenty od najkochańszych osób ♥