Wykonanie
Zapomniałam już ile radości sprawia mi wykrawanie
ciasteczek. Teraz właściwie mogłabym w kuchni stać przez cały czas, wybierać foremki, rozwałkowywać ciasto i czekać przed szybką piekarnika na kolejną słodko pachnącą blaszkę.A kiedy
ciasteczka się upieką zajmuję się naszym nowym projektem.
Magda i
Kasia zdążyły już o tym napisać, ale ja też muszę wspomnieć, choć jak zwykle spóźniona :) Zapraszamy wszystkich, bo od ostatniego poniedziałku nasza uczelnia gotuje! Chcemy poznać wszystkich gotujących, piekących czy po prostu jedzących studentów UEKu, ale tak naprawdę każdy jest bardzo mile widziany! ♥UEK Gotuje!Za przepis dziękuję
Madzi - i tak wyszło mi jakoś inaczej ;-)Składniki:/na 4 blaszki/2,5 szkl.
mąki (wymieszałam zwykłą pszenną z pełnoziarnistą)200g
masła2
żółtka3 łyżki
cukruok. 4 łyżek
śmietanybiałkocukier (użyłam brązowego)
cynamonkardamonZe wszystkich składników ugnieść elastyczne ciasto,
śmietanę dodając na końcu, najlepiej po łyżce, bo takie
ciasteczka zawsze robi się trochę na oko. Ciasto rozwałkować, wykrawać
ciasteczka, przed włożeniem do piekarnika każde posmarować
białkiem i posypać
cukrem zmieszanym z
cynamonem i
kardamonem.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15-20 minut.