Wykonanie
Ewelina już pisała o szarlotce, ale ja chcę podzielić się przepisem mojej Mamy. Jesienią co sobotę piekłyśmy szarlotkę. To takie moje wspomnienie dzieciństwa.2 szklanki
mąki150g
masła2
żółtka3 łyżki
cukru(dodałam brązowego)3 łyżki
śmietanyPrażone
jabłkaCynamon2
białka2 łyżki
cukru pudruZ
mąki,
masła,
żółtek, 3 łyżek
cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić do lodówki na 20 minut. W międzyczasie uprażyć
jabłka.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, okrągłą formę wysmarować
masłem I wysypać
mąką. Ciasto podpiec pod papierem z obciążającą
fasolką. Po ok 20 minutach ciasto powinno być prawie upieczone. Z
białek I reszty
cukru ubić pianę.
Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać
cynamonem. Na wierzch wyłożyć pianę z
białek I zetrzeć na tarce trochę ciasta tak jakby miała powstać kruszonka.Piec jeszcze ok 25minut.Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.Smacznego!