ßßß


Ciasto na tartę150 gram mąki tortowej100 gram masła1 żółtko2 łyżki cukruNadzienie jabłkowe:4 jabłka1 łyżka cukru1 łyżeczka cynamonuBeza:1 białko100 gram cukru pudruZagniatamy ciasto na spód tarty, owijamy folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, dusimy w rondlu z cukrem i cynamonem, aż jabłka się rozpadną.Formę do tarty smarujemy margaryna, wykładamy ciastem (ja ostatnio rozwałkowuję już formie, małym wałeczkiem z rączką).Nakłuwamy widelcem, Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.Na upieczony spód wykładamy nadzienie z jabłek. Białko ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy delikatnie na jabłka. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach, aż beza ładnie się zaróżowi. Nie wyjmujemy tarty z piekarnika, tylko uchylany drzwiczki - niech beza sobie poschnie jeszcze jakieś 30 minut. Podajemy jak ostygnie.