Wykonanie
Bazarki warzywno-
owocowe kuszą pysznym
rabarbarem, pachnącymi
jabłkami,
gruszkami. Nie mogłam się zdecydować, jakie
owoce wybrać na tartę? Trudny wybór, na które z
owoców się zdecydować - różowy rabarbar? gruszki?Ale chodziła za mną
tarta z
jabłkami i taką
bezą, ładnie się kruszącą, mniam...Tym razem wybór padł na
jabłka, powstała z nich pyszna
tarta i zdecydowanie krucha
beza, nieopadnięta :)A ponieważ ostatnio niewiele pichcę, już ogarnęła mnie niewiara w to, że
beza się uda :)Jednak wygląda na to, że to jak z jazdą na rowerze - nie zapomina się!
Ciasto na tartę150 gram
mąki tortowej100 gram
masła1
żółtko2 łyżki
cukruNadzienie
jabłkowe:4
jabłka1 łyżka
cukru1 łyżeczka
cynamonuBeza:1
białko100 gram
cukru pudruZagniatamy ciasto na spód tarty, owijamy folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie obieramy
jabłka, dusimy w rondlu z
cukrem i
cynamonem, aż
jabłka się rozpadną.Formę do tarty smarujemy
margaryna, wykładamy
ciastem (ja ostatnio rozwałkowuję już formie, małym wałeczkiem z rączką).Nakłuwamy widelcem, Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.Na upieczony spód wykładamy nadzienie z
jabłek.
Białko ubijamy z
cukrem pudrem i wykładamy delikatnie na
jabłka. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach, aż
beza ładnie się zaróżowi. Nie wyjmujemy tarty z piekarnika, tylko uchylany drzwiczki - niech
beza sobie poschnie jeszcze jakieś 30 minut. Podajemy jak ostygnie.