Wykonanie
Home » ciasta i
ciasteczka » ciasta warstwowe » ciasta z
jabłkami » ciasta z
owocami » deser » jabłecznik »
jabłka »
kakao » kruche » kruszonka »
owoce » pleśniak » słodkie » szarlotka » z pianką » Pleśniak z
jabłkamisobota, 24 maja 2014
Ciasto chciałabym zadedykować mojej mamie. W dzieciństwie
jabłkowy pleśniak był jej popisowym numerem. Gdy byłam jeszcze dzieckiem w każdy niedzielny poranek budził mnie słodki zapach świeżego, jeszcze ciepłego ciasta. Choć od tamtego czasu minęło już kilka dobrych lat, wciąż pamiętam jego smak.Dzisiaj postarałam się odtworzyć przepis z mojego dzieciństwa. Z powodzeniem! Ciasto jest fantastyczne! Wielką frajdę miałam dziś z rodzicami, kiedy to wspólnie zasiedliśmy do stołu i raczyliśmy się deserem.Składniki:ciasto:2 szklanki
mąki,135 g
masła,3
żółtka,0,5 szklanki drobnego
cukru,2-3 łyżki
kakaopianka
białkowa:4-5 łyżek
cukru pudru,3
białkamasa
jabłkowa:4-5 średnich
jabłekcynamonłyżka
masła,3-4 łyżki
cukru pudruWykonanie:masa
jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w paski. Uprażyć wraz z
cynamonem, 3-4 łyżkami
cukru pudru i łyżką
masła. Gdy
jabłka zmiękną odstawić do wystygnięcia.ciasto:
Mąkę,
masło,
żółtka,
proszek do pieczenia,
cukier i
cukier puder zagnieść w elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części: największą, średnią i najmniejszą.Do średniej dodać
kakao, zagnieść ponownie. Każdą część osobno zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.pianka
białkowa:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej
cukier puderFormę o średnicy 20 cm wysmarować
masłem, opruszyć
bułką tartą.Wykładać kolejno warstwy:1. Rozwałkowana warstwa ciasta największa2. Masa
jabłkowa3. ,,Szczypana" część ciemna4. Piana z
białek5. Szczypana najmniejsza część ciastaCiasto piec w temperaturze 170 stopni przez 40-45 minut. Gdy widzimy, że ciasto zbyt bardzo się rumieni można przykryć je folią aluminiową. Wystudzić.Smacznego!www.comfortfood.pl