ßßß
Ciasto chciałabym zadedykować mojej mamie. W dzieciństwie jabłkowy pleśniak był jej popisowym numerem. Gdy byłam jeszcze dzieckiem w każdy niedzielny poranek budził mnie słodki zapach świeżego, jeszcze ciepłego ciasta. Choć od tamtego czasu minęło już kilka dobrych lat, wciąż pamiętam jego smak.Dzisiaj postarałam się odtworzyć przepis z mojego dzieciństwa. Z powodzeniem! Ciasto jest fantastyczne! Wielką frajdę miałam dziś z rodzicami, kiedy to wspólnie zasiedliśmy do stołu i raczyliśmy się deserem.Składniki:ciasto:2 szklanki mąki,135 g masła,3 żółtka,0,5 szklanki drobnego cukru,2-3 łyżki kakaopianka białkowa:4-5 łyżek cukru pudru,3 białkamasa jabłkowa:4-5 średnich jabłekcynamonłyżka masła,3-4 łyżki cukru pudruWykonanie:masa jabłkowa:Jabłka umyć, obrać, pokroić w paski. Uprażyć wraz z cynamonem, 3-4 łyżkami cukru pudru i łyżką masła. Gdy jabłka zmiękną odstawić do wystygnięcia.ciasto:Mąkę, masło, żółtka, proszek do pieczenia, cukier i cukier puder zagnieść w elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części: największą, średnią i najmniejszą.Do średniej dodać kakao, zagnieść ponownie. Każdą część osobno zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.pianka białkowa:Białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej cukier puderFormę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, opruszyć bułką tartą.Wykładać kolejno warstwy:1. Rozwałkowana warstwa ciasta największa2. Masa jabłkowa3. ,,Szczypana" część ciemna4. Piana z białek5. Szczypana najmniejsza część ciastaCiasto piec w temperaturze 170 stopni przez 40-45 minut. Gdy widzimy, że ciasto zbyt bardzo się rumieni można przykryć je folią aluminiową. Wystudzić.Smacznego!www.comfortfood.pl






