ßßß Cookit - przepis na PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe)

PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

W naszej rodzinie fast food występuje jedynie w wersji domowej. Śmieciowego jedzenia na mieście nie uwzględniamy, ale nikt nie jest w związku z tym pokrzywdzony. Pizza (w różnych odmianach) występuje u nas dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi się kierujemy! Farsz musi być pikantny (pieprz ziołowy zawsze i wszędzie) i ułożony na bogato. Ciasto - obojętnie w której odmianie (tradycyjna, bezglutenowa owsiana bg), a tu nas czasem ponosi, musi być chrupiące i utrzymujące grubą i smaczną warstwę ułożoną na nim.
Tym razem nasza pizza liznęła orientu. Mieliśmy ochotę na coś nietypowego, mocno odbiegającego od napisu "tradycyjne", więc powstało to połączenie, które okazało się strzałem w 10-tkę.
Warto jest wnieść do kuchni te aromaty i ten smak. Matka i córka polecają.
SKŁADNIKI NA FARSZ ORIENTALNY:
- kukurydza - pół puszki
- ananas - pół puszki
- pędy bambusa - pół puszki
- kiełki fasoli mung - 1/3 słoika
- papryka czerwona - jedna mała
- papryka żółta - jedna mała
- cebula - 5-6
- tuńczyk - w oleju, puszka
- ser żółty - 500g
- przyprawy: oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy - opakowanie, vegeta, sos sojowy (bg bez sosu! Sos zawiera śladowe ilości glutenu)
Ser ścieramy, paprykę, cebulę i ananasa kroimy, wszystko razem dokładnie mieszamy w garnku, przyprawiamy na bogato i staramy się nie podjadać. 1/3 startego sera zostaw do posypania na końcu.
Dodatkowo:
- przecier pomidorowy, słoiczek
- ketchup
- słonecznik pestki - spora garść
- sezam - 2 spore garści
- dynia pestki - spora garść
O niesamowitych właściwościach pestek (bo mogą się one pochwalić nie tylko smakowymi walorami) możesz poczytać tutaj: kliknij (w tym miejscu możesz także złożyć na nie zamówienie).
SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:
- 25 dkg mąki,
- 1/4 kostki drożdży,
- pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru,
- 3 łyżki oleju,
SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE-BEZGLUTENOWE:
Mąka owsiana bezglutenowa PROVENA (pomarańczowa)
- można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość mąki należy "regulować" obserwując. Ważne, aby to ciasto wyrabiać z ciepłą wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne!
WYRABIANIE CIASTA:
Rozrabiamy rozczyn - drożdże zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym miejscu np. koło kuchenki.
Gdy rozczyn urośnie, wyrabiamy ciasto.
Do odmierzonej mąki (w przypadku owsianej-bezglutenowej - nie wsypujemy całej od razu), wlewamy resztę wody z mlekiem (w przypadku bezglutenowej - płyn bardzo ciepły), następnie dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy. Gdy wyrośnie, znów je wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne i ma samo odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.
Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).
Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez.
Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?).
Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :)
Posypujemy serem żółtym, startym.
Posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami.
Dodajemy kleksy keczupu.
PIECZENIE:
Od 45 minut do 1 godziny, w temperaturze 200-220 stopni.
piekarnik ustawiony na "góra-dół z termoobiegiem".
Zaglądajcie do niej. Jak zapach zaczyna już bardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala.
Upieczona pięknie odchodzi od blachy.
W smaku jest po prostu przepyszna! Być może połączenia są tu kosmiczne (bo trudno je określić wspólnym mianownikiem i przykleić naszej pizzy karteczkę z nazwą konkretnego zakątka świata), ale... cóż, mamy tu pizzę-obieżyświata, w której "płynie krew" z każdego zakątka świata.
Po co jej rodowód, o co analiza korzenie, gdy teraz została po niej jedynie nie umyta jeszcze blaszka i pamięć o wspaniałym smaku. Pizza była, pizza smakowała, pizza wybyła. Domownicy są zniesmaczeni prędkością znikania. Złożyli zażalenie na którym jasno i wyraźnie napisali "robić ra jeszcze, najlepiej od razu".
Czy prażone pestki na wierzchu pizzy to dobry pomysł? Nie!!! To pomysł IDEALNY!
Genialnie łączy się z całą kombinacją. Świetnie przełamuje smaki i dodaje odrobinę smacznej inności. Chyba już zawsze będziemy je ładować na górę.
Oczywiście najlepiej smakowała z domowym dipem czosnkowym, który stał się naszym kulinarnym oczkiem w głowie. To element obowiązkowy w naszej rodzinie. Nie ma dipu (mocno, mocno czosnkowego) - nie ma pizzy.
No, to miło nam było Ciebie gościć. Zaglądaj do nas częściej - o każdej porze dnia i nocy, drzwi do naszych kuchni masz otwarte, tylko w razie nocnych wizyt prosimy się nie tłuc i nie budzić bokserów! :) Alarm bokserów (w duecie) w środku nocy to i umarłego postawi na nogi.
jeśli masz ochotę na więcej przepisów (nie tylko pieczywowych), to mamy prośbę: zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :)
Więcej przepisów znajdziesz w zakładce " PRZEPISY "
Ps. Miło nam, że tu zaglądasz. :)
Pozdrawiamy: matka i córka!
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/10/pizza-orientalna-ciasto-tradycyjne.html