Wykonanie
Na znamy człowieka, któremu nie "leci ślinka" na myśl o idealnym cieście pokrytym ulubionymi dodatkami. Pizza robi furorę, ale nie oszukujmy się - w wielu restauracjach (że już o tych sklepowych, podgrzewanych pizzach nie wspomnimy) ten ciepły placuszek nie może leżeć koło dobrze zrobionej pizzy domowej! I tu, teraz bezglutenowcy niepotrzebnie rozkładają ręce! :) Mamy przepis na idealną, przepyszną pizzę domową zarówno na zwykłym jak i na bezglutenowym cieście! Kawałek trzymany w ręce nie opada, trzyma się tak jak ten
Magdy Gessler, ale za długo zachwycać się tym
widokiem nie można, gdyż ma on tendencję do szybkiego znikania.Jako, że 2 z 3 facetów w domu może jeść "normalnie" to z podanych Wam składników robimy zawsze dwie, bardzo bogate w farsz blachy - jedną bezglutenową, a drugą "ludzką" (nasze domowe nazewnictwo wszystkiego co "zakazane" aby oswoić nietolerancję) :) Uciekają równie szybko, smakują równie dobrze - po prostu idą łeb w łeb.Tak więc
Panie i Panowie, zapraszamy na Pizzę domową w wersji "ludzkiej" i bezglutenowej .
SKŁADNIKI NA FARSZ:- duży
ser żółty (400g)- opakowanie
pieczarek,-
papryka: żółta, zielona, czerwona,-
kukurydza - puszka,-
wędlina lub
tuńczyk (2 puszki w
oleju),-
suszone pomidory - połowa opakowania,-
przyprawy:
oregano,
pieprz ziołowy,
pieprz czarny,-
cebula - dużo
cebuli - 10-15 małych, najlepiej czerwona,-
przecier pomidorowy,-
keczup,Wszystkie składniki kroimy i wrzucamy do dużego garnka, żeby łatwiej nam było wymieszać. Połowę
sera ścieramy do środka, połowę zostawiamy do starcia na wierzch.
Przyprawy dodajemy na końcu - u nas na bogato, bo my lubimy ostro.
SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- 25 dkg
mąki,- 1/4 kostki
drożdży,- pół szklanki
wody, pół szklanki
mleka razem,- łyżeczka
soli,- łyżeczka
cukru,- 3 łyżki
oleju,SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość
mąki należy "regulować" obserwując.U nas najlepiej sprawdza się
mąka Schara Mix B na
chleb (czasem też odrobinę
mąki na
ciastka), Należy odmierzyć 20-25 dkg
mąki, ale nie koniecznie tyle będzie potrzebne - wszystko zależy od naszego ciasta i tego jak się zachowuje i jak nam się je wyrabia.Oczywiście dobór
mąki zależy od Was - można kombinować! :)Ważne, aby to ciasto wyrabiać z ciepłą
wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne!
WYRABIANIE CIASTA:Rozrabiamy rozczyn -
drożdże zasypujemy
cukrem i podlewamy odrobiną
wody z
mlekiem (
woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę
mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym miejscu np. koło kuchenki.Gdy rozczyn urośnie, wyrabiamy ciasto.Do odmierzonej
mąki (w przypadku bezglutenowej - nie wsypujemy całej od razu), wlewamy resztę
wody z
mlekiem (w przypadku bezglutenowej - płyn bardzo ciepły), następnie dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy. Gdy wyrośnie znów je wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne i ma samo odchodzić od ręki (bezglutenowcy - nie poddajemy się, wyrabiamy długo, czasem sobie przy tym klniemy, ale się nie poddajemy, bo wyjdzie bosko). Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy
mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej
mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).Ciasto smarujemy
przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez.Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?).Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :)Posypujemy
serem żółtym, startym. Dodajemy kleksy
keczupu.PIECZENIE:Od 45 minut do 1 godziny, w temperaturze 200-220 stopni.piekarnik ustawiony na "góra-dół z termoobiegiem".Zaglądajcie do niej. Jak zapach zaczyna już bardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala.Upieczona pięknie odchodzi od blachy.
Pizza zdecydowanie najbardziej nam smakuje z domowym dipem
czosnkowym, który ucieka równie szybko jak ten udomowiony, włoski przysmak. Jeśli chcecie, podzielimy się z
Wami niebawem przepisami na dipy m.in na idealny
czosnkowy, choć nie tylko! :)
:)))) No, to się podzieliłyśmy tajemną recepturą, o którą pytają nas goście! :) Zawsze gdy ktoś do nas idzie/jedzie, to zamawia sobie tą pizzę w obu wersjach (bo znajomych mamy w większości nie-bezglutenowych, ale przekreślony kłos bardzo im zasmakował) - tak więc, spodziewajcie się tego samego!Więcej przepisów niebawem, będzie smacznie, więc abyście byli na bieżąco - polubcie nas na facebooku :))) Wszystkie smakołyki znajdziecie w górnej zakładce " PRZEPISY " :)