ßßß
SKŁADNIKI NA FARSZ:- duży ser żółty (400g)- opakowanie pieczarek,- papryka: żółta, zielona, czerwona,- kukurydza - puszka,- wędlina lub tuńczyk (2 puszki w oleju),- suszone pomidory - połowa opakowania,- przyprawy: oregano, pieprz ziołowy, pieprz czarny,- cebula - dużo cebuli - 10-15 małych, najlepiej czerwona,- przecier pomidorowy,- keczup,Wszystkie składniki kroimy i wrzucamy do dużego garnka, żeby łatwiej nam było wymieszać. Połowę sera ścieramy do środka, połowę zostawiamy do starcia na wierzch.Przyprawy dodajemy na końcu - u nas na bogato, bo my lubimy ostro.
SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- 25 dkg mąki,- 1/4 kostki drożdży,- pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem,- łyżeczka soli,- łyżeczka cukru,- 3 łyżki oleju,SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość mąki należy "regulować" obserwując.U nas najlepiej sprawdza się mąka Schara Mix B na chleb (czasem też odrobinę mąki na ciastka), Należy odmierzyć 20-25 dkg mąki, ale nie koniecznie tyle będzie potrzebne - wszystko zależy od naszego ciasta i tego jak się zachowuje i jak nam się je wyrabia.Oczywiście dobór mąki zależy od Was - można kombinować! :)Ważne, aby to ciasto wyrabiać z ciepłą wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne!
WYRABIANIE CIASTA:Rozrabiamy rozczyn - drożdże zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłym miejscu np. koło kuchenki.Gdy rozczyn urośnie, wyrabiamy ciasto.Do odmierzonej mąki (w przypadku bezglutenowej - nie wsypujemy całej od razu), wlewamy resztę wody z mlekiem (w przypadku bezglutenowej - płyn bardzo ciepły), następnie dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy. Gdy wyrośnie znów je wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne i ma samo odchodzić od ręki (bezglutenowcy - nie poddajemy się, wyrabiamy długo, czasem sobie przy tym klniemy, ale się nie poddajemy, bo wyjdzie bosko). Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez.Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?).Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :)Posypujemy serem żółtym, startym. Dodajemy kleksy keczupu.PIECZENIE:Od 45 minut do 1 godziny, w temperaturze 200-220 stopni.piekarnik ustawiony na "góra-dół z termoobiegiem".Zaglądajcie do niej. Jak zapach zaczyna już bardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala.Upieczona pięknie odchodzi od blachy.
Pizza zdecydowanie najbardziej nam smakuje z domowym dipem czosnkowym, który ucieka równie szybko jak ten udomowiony, włoski przysmak. Jeśli chcecie, podzielimy się z Wami niebawem przepisami na dipy m.in na idealny czosnkowy, choć nie tylko! :)
:)))) No, to się podzieliłyśmy tajemną recepturą, o którą pytają nas goście! :) Zawsze gdy ktoś do nas idzie/jedzie, to zamawia sobie tą pizzę w obu wersjach (bo znajomych mamy w większości nie-bezglutenowych, ale przekreślony kłos bardzo im zasmakował) - tak więc, spodziewajcie się tego samego!Więcej przepisów niebawem, będzie smacznie, więc abyście byli na bieżąco - polubcie nas na facebooku :))) Wszystkie smakołyki znajdziecie w górnej zakładce " PRZEPISY " :)