Wykonanie
Pizza z
suszonymi pomidorami,
rukolą... i nie tylko. Korzystałam z kilku porad aby stworzyć dla siebie idealne ciasto na pizzę:Wyszło bardzo dobre, powiedziałabym "średnio" cienkie (1cm grubości) , chrupiące i pachnące
ziołami.
Składniki na ciasto:250g
mąki tortowej25g
drożdży3 łyżki stołowe
oliwy z oliwek1/3 szk.
mleka1/3 szk.
wody przegotowanej, ciepłej
zioła:
oregano,
szałwia,
mięta - po szczypcie1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli, szczypta
pieprzuDrożdże rozgniatam, dodaję
cukier i łyżkę letniego
mleka. Mieszam do połączenia i odstawiam rozczyn do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam dodaję
sól,
pieprz,
zioła, mieszam. Następnie rozczyn,
oliwę, ponownie mieszam i na końcu, stopniowo, połączone
mleko z ciepłą
wodą. Wyrabiam dotąd, aż ciasto ciasto będzie odchodzić od ręki (około 10 min). przykrywam naczynie ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 45min. do 1 godziny. Po wyrośnięciu przerabiam, wałkuję placek grubości 5 - 6 mm, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Farsz:200g
pieczarekplasterki
wędliny1
cebula4
suszone pomidory1 garść
rukoli150g
sera żółtego (u mnie w wiórkach do pizzy)3 łyżeczki pasty "Ajwar"
Cebulę i
pieczarki przesmażam każde z osobna,
rukolę przepłukuję pod zimną
wodą.
Ciasto smaruję Ajwarem, posypuję 1/2
sera, rozkładam kolejno:
cebulę,
wędlinę,
pieczarki,
suszone pomidory (pokrojone w kawałki).
Wkładam do wcześniej nagrzanego do 200st. piekarnika na górną półkę. W różnych przepisach jest czas 20 min. Piekłam dłużej ze względu na piekarnik 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypuję resztą
sera.
Po wyciągnięciu z piekarnika układam
rukolę.Smacznego :)