Wykonanie
Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc nie wyobrażam sobie tego dnia bez choć jednego kawałka tego pysznego specjału ! :)Trochę historii:Domniema się, że potrawę pokroju pizzy podawali już starożytni Grecy- były to płaskie
chleby posmarowane
oliwą,
czosnkiem i posypane
ziołami. Następnie ok. 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy
pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować
sos pomidorowy (
sos neapolitański)Jednak pierwsza współczesna pizza powstała w 1889, kiedy do Neapolu przyjechała w odwiedziny królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Ówczesny piekarz- Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były:
pomidory,
ser mozzarella i
bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita (na cześć imienia królowej) i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.
Składniki:2 i ½ szklanki
mąki1,5 łyżeczki
drożdży1 szklanka
mlekaOdrobina
oleju½ łyżeczki
cukruSzczypta
soli20 dag
pieczarek1
cebulaPuszka
kukurydzy1
papryka20 dag
wędliny20 dag
sera żółtegoKetchup lub
koncentrat pomidorowyZioła (
oregano,
majeranek)W ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże, dodajemy
cukier,
sól,
zioła. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do miseczki wsypujemy
mąkę. Następnie wlewamy wcześniej przygotowane rozpuszczone
drożdże do pojemnika z
mąką, dodajemy łyżkę
oleju i
sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie na ok. godziny minut do wyrośnięcia.Blachę smarujemy
olejem, wykładamy ciasto i smarujemy
ketchupem (lub koncentratem). Warzywa kroimy i podsmażamy na
oleju z
przyprawami. Następnie wykładamy na ciasto, posypujemy
startym serem i zapiekamy ok. 40 minut w temp. 160 stopni.Polecam także:Pizza ziemniaczanaPizzerinki- mini pizza z zawijanego
ciasta drożdżowego