ßßß Cookit - przepis na Pizza domowa

Pizza domowa

nazwa

Wykonanie

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc nie wyobrażam sobie tego dnia bez choć jednego kawałka tego pysznego specjału ! :)
Trochę historii:
Domniema się, że potrawę pokroju pizzy podawali już starożytni Grecy- były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Następnie ok. 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy (sos neapolitański)
Jednak pierwsza współczesna pizza powstała w 1889, kiedy do Neapolu przyjechała w odwiedziny królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Ówczesny piekarz- Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita (na cześć imienia królowej) i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.
Składniki:
2 i ½ szklanki mąki
1,5 łyżeczki drożdży
1 szklanka mleka
Odrobina oleju
½ łyżeczki cukru
Szczypta soli
20 dag pieczarek
1 cebula
Puszka kukurydzy
1 papryka
20 dag wędliny
20 dag sera żółtego
Ketchup lub koncentrat pomidorowy
Zioła (oregano, majeranek)
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, zioła. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do miseczki wsypujemy mąkę. Następnie wlewamy wcześniej przygotowane rozpuszczone drożdże do pojemnika z mąką, dodajemy łyżkę oleju i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie na ok. godziny minut do wyrośnięcia.
Blachę smarujemy olejem, wykładamy ciasto i smarujemy ketchupem (lub koncentratem). Warzywa kroimy i podsmażamy na oleju z przyprawami. Następnie wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i zapiekamy ok. 40 minut w temp. 160 stopni.
Polecam także:
Pizza ziemniaczana
Pizzerinki- mini pizza z zawijanego ciasta drożdżowego
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/02/pizza-domowa.html