Wykonanie
Przepis na ciasto, które zawsze się udajePierwszy raz z pieczeniem pizzy w domu spotkałam się w Holandii kilkanaście lat temu kiedy to pojechałam na wymianę
językową. Tam w sklepach pizza była dość
droga i sprzedawali ją głównie na kawałki dlatego w większosci domów gospodynie piekły pizze same i
powiem, że były naprawdę pyszne.Osobiście kiedyś wolałam chodzić do pizzeri ( gdyż ta domowa nie była równie smaczna ) aż do czasu kiedy przetesowałam parę przepisów i znalazłam ten, który w zupełności mi odpowiada ba nie obawiam się również użyć stwierdzenia, że jest lepsza niż z niejednej pizzeri. Przepis ten mam od naszego znajomego, który na pewno ma w zanadrzu jeszcze nie jeden smakowity przepis :). Ciasto faktycznie zawsze się udaje. Pizza jest na cienkim spodzie i mi taki spód w zupełności odpowiada, natomiast jeśli zrobymy w mniejszej formie spód wyrośnie większy i będzie równie smaczny. Przepis autorski : Krzysztof Niemasz :)
Składniki na ciasto :3 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soli1
jajko3/4 szklanki
mleka10 g
drożdżyMleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim
drożdże. Do
mąki dodajemy
jajko,
sól,
mleko ( z rozpuszczonymi
drożdżami ) i zagniatamy ciasto. Jeśli podczas wygniatania cisto dość długo będzie się kleiło delikatnie podsypać cisto i wyrabiać dalej aż wszystko dobrze się połączy. Z tak wyrobionego ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski , nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 20-25 minut.Pozostałe składniki :30 dag
sera żółtegookoło 200 g
pieczarek2 średnie
cebule1 duża
paprykawędlina ( w zależności co lubimy )słoiczek
koncentratu pomidorowegooregano,
bazylia,
przyprawa do pizzy ( lub nasze ulubione
przyprawy )2 łyżki
śmietany1 łyżka
olejuBlachę smarujemy
olejem. Gdy ciasto już wyrośnie rozciągamy go na całej szerokości blachy ( trochę to pracowite ). Ja użyłam blachy która powinna być na wyposarzeniu każdego piekarnika a mianowicie 38x36 cm. Ciasto smarujemy
koncentratem pomidorowym wymieszanym ze
śmietaną, posypujemy
oregano,
bazylią. Następnie na koncentrat sypiemy część startego
żółtego sera. Na
ser kładziemy wszystkie dodatki z jakimi ma być nasza pizza a więc pokrojone
pieczarki,
cebulę,
paprykę,
wędlinę. Na wierz sypiemy pozostały starkowany
żółty ser i posypujemy
przyprawą do pizzy lub innymi wedle naszego uznania.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250°C na 20 - 25 minut.Smacznego :)