ßßß
Pyszny domowy kebab, który możemy sami wykonać posiadając tylko patelnię. We wnętrzu bułki znajdujemy warzywa na jakie nas tylko najdzie ochota i soczyste kawałki kurczaka zamarynowane w ulubionych przyprawach.Domowy fast food jest doskonałą alternatywą dla fanów tego typu jedzenia.Moje bułki z patelni nie są typowymi do kebabu ( nie mają kieszonki, w której znajdują się składniki). Są natomiast treściwe i na pewno zaspokoją największy głód. Przygotowując je użyłam patelni do naleśników i kopulastej pokrywki ( która nie dotyka bułek podczas smażenia). Można zastąpić głęboką patelnią i płaską pokrywką.Kebaby podałam z sosem tzatziki.
Proporcja na 5 bułek:- 1,25 szklanki ciepłej wody- 3 łyżki oleju- 1 łyżka cukru- 0,5 łyżeczki soli- 3 szklanki mąki krupczatki- 1 łyżeczka suchych drożdżyW misce umieścić wszystkie składniki - wymieszać. Wyłożyć na blat stołu i chwilę wyrabiać. W razie gdyby ciasto się kleiło - podsypać delikatnie mąką. Przełożyć do miseczki, przykryć ściereczką i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto na stół i podzielić na 5 części. Każdy fragment delikatnie spłaszczyć dłonią nadając mu wydłużony kształt. Pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie rozgrzać suchą! patelnię. Układać na niej bułeczki i przykryć pokrywką. Zmniejszyć moc palnika o połowę. Po 3 minutach odwrócić przyrumienione bułeczki na drugą stronę na kolejne 3 minuty.
Wypełnienie kebabu tak naprawdę jest dowolne i zależy od naszych smaków:- 1 średni pomidor- 1 zielony ogórek- 1 małosolny ogórek- 1 marchewka- 1/8 młodej kapusty- 1/4 pęczka pietruszki zielonej- 1 mała papryka ( u mnie odmiana blondy)- 1 średnia cebula ( u mnie czerwona)- kilka liści sałaty- 1 mały podwójny filet z kurczaka- 1/2 łyżeczki soli- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki- 1/4 łyżeczki chili w proszku- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry- 1/5 łyżeczki cynamonu- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny- 1 łyżka oleju- 1 jogurt grecki ( mały ok. 200 gr)- 1 mały ogórek zielony- 1 średni ząbek czosnku- 1/4 pęczka kopru- sólSos:Ogórek zetrzeć na drobnych oczkach tarki, czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Warzywa wymieszać z jogurtem i solą. Odstawić na kilka minut aby sos nabrał smaku.Mięso:Filet oczyścić z błonek. Jeżeli jest kostka to ją usunąć. Mięso pokroić w paseczki. Obsypać przyprawami, wymieszać z olejem. Odstawić na 20 minut.Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią kurczaka. Szybko obsmażyć. Nie należy robić tego długo, gdyż mięso będzie łykowate.Warzywa:Pomidora pokroić w 8 mki, ogórki i cebulę w krążki, paprykę w paseczki. Marchewkę zetrzeć bądź przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć na paseczki. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z posiekaną pietruszką.Każdą bułkę nakroić tak, aby powstała kieszonka. Dno bułki wyłożyć sałatą aby soki z warzyw jej nie namoczyły. Wewnątrz układać warzywa na przemian z kawałkami kurczaka i sosem. Można posypać prażoną cebulką.