Wykonanie

Pyszny domowy kebab, który możemy sami wykonać posiadając tylko patelnię. We wnętrzu
bułki znajdujemy warzywa na jakie nas tylko najdzie ochota i soczyste kawałki
kurczaka zamarynowane w ulubionych przyprawach.Domowy fast food jest doskonałą alternatywą dla fanów tego typu jedzenia.Moje
bułki z patelni nie są typowymi do kebabu ( nie mają kieszonki, w której znajdują się składniki). Są natomiast treściwe i na pewno zaspokoją największy głód. Przygotowując je użyłam patelni do naleśników i kopulastej pokrywki ( która nie dotyka
bułek podczas smażenia). Można zastąpić głęboką patelnią i płaską pokrywką.Kebaby podałam z
sosem tzatziki.

Proporcja na 5
bułek:- 1,25 szklanki ciepłej
wody- 3 łyżki
oleju- 1 łyżka
cukru- 0,5 łyżeczki
soli- 3 szklanki
mąki krupczatki- 1 łyżeczka suchych
drożdżyW misce umieścić wszystkie składniki - wymieszać. Wyłożyć na blat stołu i chwilę wyrabiać. W razie gdyby ciasto się kleiło - podsypać delikatnie
mąką. Przełożyć do miseczki, przykryć ściereczką i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto na stół i podzielić na 5 części. Każdy fragment delikatnie spłaszczyć dłonią nadając mu wydłużony kształt. Pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie rozgrzać suchą! patelnię. Układać na niej bułeczki i przykryć pokrywką. Zmniejszyć moc palnika o połowę. Po 3 minutach odwrócić przyrumienione bułeczki na drugą stronę na kolejne 3 minuty.

Wypełnienie kebabu tak naprawdę jest dowolne i zależy od naszych smaków:- 1 średni
pomidor- 1 zielony
ogórek- 1 małosolny
ogórek- 1
marchewka- 1/8
młodej kapusty- 1/4 pęczka
pietruszki zielonej- 1 mała
papryka ( u mnie odmiana blondy)- 1 średnia
cebula ( u mnie czerwona)- kilka liści
sałaty- 1 mały podwójny
filet z kurczaka- 1/2 łyżeczki
soli- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki- 1/4 łyżeczki
chili w proszku- 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry- 1/5 łyżeczki
cynamonu- 1/2 łyżeczki otartej
skórki z cytryny- 1 łyżka
oleju- 1
jogurt grecki ( mały ok. 200 gr)- 1 mały
ogórek zielony- 1 średni ząbek
czosnku- 1/4 pęczka
kopru-
sólSos:
Ogórek zetrzeć na drobnych oczkach tarki,
czosnek przecisnąć przez praskę,
koperek posiekać. Warzywa wymieszać z
jogurtem i
solą. Odstawić na kilka minut aby sos nabrał smaku.
Mięso:Filet oczyścić z błonek. Jeżeli jest kostka to ją usunąć.
Mięso pokroić w paseczki. Obsypać
przyprawami, wymieszać z
olejem. Odstawić na 20 minut.Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią
kurczaka. Szybko obsmażyć. Nie należy robić tego długo, gdyż
mięso będzie łykowate.Warzywa:
Pomidora pokroić w 8 mki,
ogórki i
cebulę w krążki,
paprykę w paseczki.
Marchewkę zetrzeć bądź przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć na paseczki.
Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z posiekaną
pietruszką.Każdą
bułkę nakroić tak, aby powstała kieszonka. Dno
bułki wyłożyć
sałatą aby
soki z warzyw jej nie namoczyły. Wewnątrz układać warzywa na przemian z kawałkami
kurczaka i sosem. Można posypać
prażoną cebulką.