Wykonanie
Domową wersję kebaba robię od kilku lat, chyba mniej więcej od czasu, kiedy poznałam mojego
męża. Tak samo było z pizzą. Fajnie jest eksperymentować w domu i robić Fast Foody, które wcale nie są wcale takie „fast” (szybkie), gdyż upieczenie
bułki i przygotowanie wszystkich składników zajmuje trochę czasu, ale ich jakość i smak są zupełnie inne niż tych kupowanych na
mieście. Ja jakoś jestem szczególnie wybredna jeśli chodzi o te klocki :)Domowy kebab możecie zrobić w dwojaki sposób: albo wszystkie składniki wpakować do
bułki, albo upiec nieco mniejsze bułeczki i podać na talerzu z pozostałymi składnikami. Wybór zależy od Was.PS. Podana porcja wystarcza na około 4 kebaby.
Bułki do kebaba:½ kg
mąki (+ ½ szklanki do podsypania)3 dag
drożdży1 łyżeczka
cukru½ szklanki
mleka½ szklanki
wody1 łyżka
oleju1 łyżeczka
soliSkładniki na kebab:1 podwójny
filet z kurczakaOk. 3 łyżki
oliwy¾ łyżeczki gyrosu¾ łyżeczki
przyprawy do kurczaka1
sałata np. lodowa2
pomidory2 średnie
czerwone cebule* ewentualnie zielony
ogórekDip
czosnkowy:1 duży
jogurt naturalny (400g)1 duży ząbek
czosnku1 płaska łyżka
soliPieprz*Dodatkowo można dodać
natkę pietruszki i/ lub
szczypiorek, oraz
pieprz Cayenne jeśli wolicie pikantniejszy dip.Zaczynamy od zrobienia dipu, który musi trochę odstać, by nabrał wyrazistszego smaku.
Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno kroimy, dodajemy do
jogurty razem z
solą i
pieprzem. Całość razem mieszamy. Jeśli mamy
natkę pietruszki i/ lub
szczypiorek, siekamy je drobno i mieszamy razem z dipem. Gotowy dip przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
W letnim
mleku rozpuszczamy
drożdże z
cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy
mąkę i
sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte
drożdże,
wodę i
olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy
mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy
bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię
bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta.Uformowane
bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie
bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut.
Filet z kurczaka kroimy w podłużne paski i smaży na
oleju bez przypraw, do czasu gdy
mięso zmięknie (około 5 – 7 minut), następnie dodajemy
przyprawy i smażymy jeszcze około 2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia.
Upieczone
bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by lekko przestygły.
Pomidory i
ogórki obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
Cebulę kroimy w półksiężyce.
Sałatę kroimy.
Bułki lekko nacinamy z wierzchu, a następnie przecinamy wewnątrz, tak by spód pozostał nie przecięty.
Środek
bułki smarujemy dipem, przy pomocy łyżki.
Następnie dodamy po trochu
sałaty,
kurczaka,
cebuli,
pomidora i
ogórka trochę dipu i znowu po kolei wszystkie składniki i tak, aż
bułka będzie pełna :)Podajemy na talerzu :)
R E K L A M A