ßßß
 
            
         Od pewnego czasu eksperymentuję z domowymi fast foodami, które w wersji domowej nie są za szybkie w zrobieniu, ale na pewno są dużo smaczniejsze niż te kupowane na mieście. Poza tym inaczej się ma sytuacja, gdy ktoś nie ma czasu i je coś w biegu, a inaczej jeśli ma się kilkuosobową rodzinę i wtedy taki wypad na kebab już trochę kosztuje.W pierwszej wersji robiłam kebab z filetem kurczaka, który też jest bardzo dobry, ale po pewnym czasie Mąż – mięsożerca zasugerował mi by zrobić kebab z wieprzowinką i takim to sposobem powstał ten kebab :)Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem, ze względu na jego wściekłą minę :)
Od pewnego czasu eksperymentuję z domowymi fast foodami, które w wersji domowej nie są za szybkie w zrobieniu, ale na pewno są dużo smaczniejsze niż te kupowane na mieście. Poza tym inaczej się ma sytuacja, gdy ktoś nie ma czasu i je coś w biegu, a inaczej jeśli ma się kilkuosobową rodzinę i wtedy taki wypad na kebab już trochę kosztuje.W pierwszej wersji robiłam kebab z filetem kurczaka, który też jest bardzo dobry, ale po pewnym czasie Mąż – mięsożerca zasugerował mi by zrobić kebab z wieprzowinką i takim to sposobem powstał ten kebab :)Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem, ze względu na jego wściekłą minę :)
 Składniki na kebab (na 4 – 5 osób):Ok. 600g mięsa mielonego wieprzowego (np. łopatki lub karkówki)3 łyżki oleju1 sałata np. lodowa2 – 3 pomidory2 średnie czerwone cebule2 łyżeczki przyprawy GyrosOk. ½ łyżeczki soliDodatkowo:5 bułek do burgerów (można kupić gotowe lub upiec samemu według poniższego przepisu)Bułki do kebaba:½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania)3 dag drożdży1 łyżeczka cukru½ szklanki mleka½ szklanki wody1 łyżka oleju1 łyżeczka soliDip czosnkowy:1 duży jogurt naturalny (400g)1 duży ząbek czosnku1 płaska łyżka soliPieprzMożna dodać natkę pietruszki i/ lub szczypiorekDipZaczynamy od zrobienia dipu, który musi trochę odstać, by nabrał wyrazistszego smaku. Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno kroimy, dodajemy do jogurty razem z solą i pieprzem. Całość razem mieszamy. Jeśli mamy natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, siekamy je drobno i mieszamy razem z dipem. Gotowy dip przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Składniki na kebab (na 4 – 5 osób):Ok. 600g mięsa mielonego wieprzowego (np. łopatki lub karkówki)3 łyżki oleju1 sałata np. lodowa2 – 3 pomidory2 średnie czerwone cebule2 łyżeczki przyprawy GyrosOk. ½ łyżeczki soliDodatkowo:5 bułek do burgerów (można kupić gotowe lub upiec samemu według poniższego przepisu)Bułki do kebaba:½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania)3 dag drożdży1 łyżeczka cukru½ szklanki mleka½ szklanki wody1 łyżka oleju1 łyżeczka soliDip czosnkowy:1 duży jogurt naturalny (400g)1 duży ząbek czosnku1 płaska łyżka soliPieprzMożna dodać natkę pietruszki i/ lub szczypiorekDipZaczynamy od zrobienia dipu, który musi trochę odstać, by nabrał wyrazistszego smaku. Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno kroimy, dodajemy do jogurty razem z solą i pieprzem. Całość razem mieszamy. Jeśli mamy natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, siekamy je drobno i mieszamy razem z dipem. Gotowy dip przykrywamy i wstawiamy do lodówki. BułkiW letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli lepi się do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 – 5 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta.Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut.Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by przestygły.
BułkiW letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli lepi się do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 – 5 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta.Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut.Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by przestygły. NadzienieNa patelnie wlewamy olej, lekko rozgrzewamy, dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Po tym czasie najlepiej sprawdzić czy mięso jest już miękkie. Jeśli mięso jest gotowe, zdejmujemy je z ognia, dodajemy przyprawę Gyros i sól,po czym mieszamy razem. (Przyprawy celowo dodajemy na końcu, by się nie spaliły).
NadzienieNa patelnie wlewamy olej, lekko rozgrzewamy, dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Po tym czasie najlepiej sprawdzić czy mięso jest już miękkie. Jeśli mięso jest gotowe, zdejmujemy je z ognia, dodajemy przyprawę Gyros i sól,po czym mieszamy razem. (Przyprawy celowo dodajemy na końcu, by się nie spaliły). Pomidory kroimy w plasterki, można je wcześniej obierać ze skórki. Cebulę kroimy w półksiężyce lub w plasterki.Bułki nacinamy pozostawiając końcówkę (około 2 cm) nieprzecięte, by nadzienie nam nie wypadło. Wnętrze bułki smarujemy dość obficie dipem, po czym na dolną część bułki nakładamy łyżką dość sporo upieczonego mięsa (chodzi o to, by przykleiło się ono do dipu i nie wypadało podczas jedzenia).
Pomidory kroimy w plasterki, można je wcześniej obierać ze skórki. Cebulę kroimy w półksiężyce lub w plasterki.Bułki nacinamy pozostawiając końcówkę (około 2 cm) nieprzecięte, by nadzienie nam nie wypadło. Wnętrze bułki smarujemy dość obficie dipem, po czym na dolną część bułki nakładamy łyżką dość sporo upieczonego mięsa (chodzi o to, by przykleiło się ono do dipu i nie wypadało podczas jedzenia). Następnie układamy kawałki cebuli, pomidor i kawałek liścia sałaty (sałatę można również pokroić, ale wtedy podczas jedzenia wypada z bułki).
Następnie układamy kawałki cebuli, pomidor i kawałek liścia sałaty (sałatę można również pokroić, ale wtedy podczas jedzenia wypada z bułki).
 R E K L A M A
R E K L A M A