Wykonanie
Od pewnego czasu eksperymentuję z domowymi fast foodami, które w wersji domowej nie są za szybkie w zrobieniu, ale na pewno są dużo smaczniejsze niż te kupowane na
mieście. Poza tym inaczej się ma sytuacja, gdy ktoś nie ma czasu i je coś w biegu, a inaczej jeśli ma się kilkuosobową rodzinę i wtedy taki wypad na kebab już trochę kosztuje.W pierwszej wersji robiłam kebab z
filetem kurczaka, który też jest bardzo dobry, ale po pewnym czasie Mąż – mięsożerca zasugerował mi by zrobić kebab z
wieprzowinką i takim to sposobem powstał ten kebab :)Ps. Nazwałam tego kebaba Gniewusem, ze względu na jego wściekłą minę :)
Składniki na kebab (na 4 – 5 osób):Ok. 600g
mięsa mielonego wieprzowego (np.
łopatki lub
karkówki)3 łyżki
oleju1
sałata np. lodowa2 – 3
pomidory2 średnie
czerwone cebule2 łyżeczki
przyprawy GyrosOk. ½ łyżeczki
soliDodatkowo:5
bułek do burgerów (można kupić gotowe lub upiec samemu według poniższego przepisu)
Bułki do kebaba:½ kg
mąki (+ ½ szklanki do podsypania)3 dag
drożdży1 łyżeczka
cukru½ szklanki
mleka½ szklanki
wody1 łyżka
oleju1 łyżeczka
soliDip
czosnkowy:1 duży
jogurt naturalny (400g)1 duży ząbek
czosnku1 płaska łyżka
soliPieprzMożna dodać
natkę pietruszki i/ lub
szczypiorekDipZaczynamy od zrobienia dipu, który musi trochę odstać, by nabrał wyrazistszego smaku.
Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno kroimy, dodajemy do
jogurty razem z
solą i
pieprzem. Całość razem mieszamy. Jeśli mamy
natkę pietruszki i/ lub
szczypiorek, siekamy je drobno i mieszamy razem z dipem. Gotowy dip przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
BułkiW letnim
mleku rozpuszczamy
drożdże z
cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy
mąkę i
sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte
drożdże,
wodę i
olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli lepi się do rąk, podsypujemy
mąką. Ciasto dzielimy na 4 – 5 części i z każdej formujemy
bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię
bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta.Uformowane
bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie
bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut.Upieczone
bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by przestygły.
NadzienieNa patelnie wlewamy
olej, lekko rozgrzewamy, dodajemy
mięso mielone i smażymy około 10 minut na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Po tym czasie najlepiej sprawdzić czy
mięso jest już miękkie. Jeśli
mięso jest gotowe, zdejmujemy je z ognia, dodajemy
przyprawę Gyros i
sól,po czym mieszamy razem. (
Przyprawy celowo dodajemy na końcu, by się nie spaliły).
Pomidory kroimy w plasterki, można je wcześniej obierać ze skórki.
Cebulę kroimy w półksiężyce lub w plasterki.
Bułki nacinamy pozostawiając końcówkę (około 2 cm) nieprzecięte, by nadzienie nam nie wypadło. Wnętrze
bułki smarujemy dość obficie dipem, po czym na dolną część
bułki nakładamy łyżką dość sporo upieczonego
mięsa (chodzi o to, by przykleiło się ono do dipu i nie wypadało podczas jedzenia).
Następnie układamy kawałki
cebuli,
pomidor i kawałek liścia
sałaty (
sałatę można również pokroić, ale wtedy podczas jedzenia wypada z
bułki).
R E K L A M A