Wykonanie
Ostatnio postanowiłam przygotować domowe burgery od A do Z. Nawet
bułki sama przygotowałam. Ich wykonanie nie jest trudne.
Bułki domowej roboty są puszyste i pozbawione zbędnych ulepszaczy. Domowe burgery są o niebo lepsze niż te kupione na
mieście! Warto przygotować je w domu.
Bułki (6 sztuk):Zaczyn :5g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru170 ml
mleka170 g
mąki pszennej typ 650Ciasto właściwe:zaczyn110g
mąki pszennej typ 6501
żółtko1 łyżeczka
cukruszczypta
soli3 łyżki
oleju+żółtko do posmarowania
bułek i
sezam do posypaniaKotlety :0,5 kg
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1
cebula drobno posiekana2 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 ząbki
czosnku1
żółtkosól,
pieprzDodatki :
sałata lodowaczerwona cebulaogórki kiszonepomidorSos - po 1 łyżce
jogurtu naturalnego,
majonezu,
ketchupu,
musztardy oraz odrobina
papryczki chilli, 1 ząbek
czosnku i 1 łyżeczka
soku z cytryny, szczypta
soli i
pieprzuZaczyn -
drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym
mleku z łyżeczką
cukru, mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.Ciasto właściwe -
mąkę przesiewamy, dodajemy
cukier oraz
sól i dosypujemy do zaczynu. Dodajemy
żółtko i
olej, wyrabiamy ciasto. Trwa to około 20 minut. Wyrobione ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godz. Po tym czasie z ciasta formujemy okrągłe bułeczki i układamy je na blasze. Ponownie zostawiamy je do wyrośnięcia. Wyrośnięte
bułki należy posmarować rozmąconym
żółtkiem z
mlekiem oraz posypać
sezamem. Pieczemy je 15-20 minut w piekarniku nastawionym na 200 st.Kotlety- wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy kotlety, lekko je spłaszczamy (u mnie wyszły nieco za grube :)). Smażymy na patelni grillowej.Sos - przygotowujemy z wyżej wymienionych składników.Smacznego!