Wykonanie
Koniec maja i czerwiec to najlepszy czas na
młodą kapustę, pyszną
solo, ale z dodatkiem delikatnego
białka z drobiu, będzie kompletnym pożywnym daniem. U mnie w parze z kopytkami a to już rozpusta na całego i smak nie do opisania.

Składnikigłówka
młodej kapusty (
kapusta wartości odżywcze)pojedyncza lub podwójna
pierś z kurczaka1
cebula1-2 ząbki
czosnku1-2
liście laurowe3-4 ziarna
ziela angielskiegopęczek
zieleniny -
natka z
pietruszki,
koper lub
szczypiorek lub wszystkiego po trochułyżeczka posiekanych liści świeżego
tymiankułyżeczka
ziół suszonych - u mnie
zioła prowansalskie,
chilli i
pieprz ziołowy2-3 łyżeczki z brzuszkiem
cukru do uzyskania smaku słodko-kwaśnego (według uznania)łyżka
octu balsamicznego lub sok z połowy
cytryny1-2 łyżki
oleju lub trochę
masła klarowanego1 łyżeczka
mąki pszennej lub ziemniaczanej
sól do smaku,PrzygotowaniePrzepis na FILMIE
Kapustę kroję powiedzmy w kostkę. Głąb
młody bardzo dobry-kroję go na mniejsze kawałeczki. Opłukuję
kapustę na sicie pod bieżącą
wodą. Zalewam
wodą (około jednego litra) i wstawiam tylko do zagotowania. Natychmiast odcedzam na sicie. Znowu opłukuję i wstawiam osączoną tym razem z jedną lub nawet połową szklanki
wody, żeby nie trzeba było
potem kapusty zagęszczać dużą ilością
mąki. Bywa, że
woda odparuje i zagęszczanie jest zbędne. Wrzucam do garnka
liście laurowe i
ziele angielskie.
Kapustę słodzę i ostrożnie
solę.
Kapusta gotuje się błyskawicznie około 5 minut. W tym czasie podsmażam pokrojony w kostkę
filet z kurczaka. Dodaję do niego, jak
mięso zbieleje, pokrojoną na drobno
cebulę a pod koniec rozdrobniony
czosnek z
tymiankiem i
ziołami suszonymi. Całość dodaje do
kapusty. Mieszam i częścią
kapusty zamiatam z patelni resztkę smaków. Dodaje
ocet balsamiczny,
sól,
pieprz,
cukier w razie potrzeby. Wyłaczam grzanie i dodaję posiekaną
zieleninę. Gotowe!Domogród przepisy z
młodą kapustąKopytka mięciutkie sprawdzony przepis!
Kapusta młoda z
cieciorką przepis
Kapusta młoda z
pieczarkamiKapusta w
sosie pomidorowymKapusta z
boczkiem na złotoŻyczę smacznego!Pozdrawiam Weronika