ßßß
średnia główka młodej kapusty6-8 średnich pieczarek3 łyżki z brzuszkiem płatków owsianych1-2 łyżki oleju lub łyżka klarowanego masła2-3 łyżki octu owocowego2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiego1 cebula1 ząbek czosnkuświeże zioła - tymianek, bazylia, szczypiorsusz ziół prowansalskichsól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowaniePłatki owsiane płuczę na sicie pod bieżącą wodą (nawilżone zmiękną zanim dodam je do kapusty). Odrzucam z kapusty pierwsze liście. Kroję kapustę na nieduże kawałeczki. Płuczę na sicie pod bieżącą wodą. Dodatkowo opłukuję ją jeszcze wrzątkiem. Wrzucam ją do dużego garnka i zalewam maksymalnie 2 szklankami wody (warto dodać mniej wody, bo niektóre kapusty, zwłaszcza młode mają sporo soku, którego szkoda byłoby odlewać, bo wystarczy go po prostu zagęścić. Można użyć więcej płatków owsianych. Nie dość, że zdrowe to nie widać ich w kapuście a są bardzo zdrowym i smacznym zagęstnikiem. Wstawiam kapustę na palnik. Kiedy się zagotuję dodaję około jednej płaskiej łyżeczki soli, liście laurowe i ziele ang. Obok na patelni podsmażam posoloną posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję poszatkowane pieczarki, zioła prowansalskie, posiekany tymianek. Wszystko podsmażam około minuty i dodaję do gotującej kapusty. Pod koniec dodaję ocet, pieprz lub ostrą paprykę, cukier i płatki owsiane. Mieszam i próbuję. W razie potrzeby koryguję smak. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko - około 5 minut. Nie jest tania, jak barszcz, ale kiedy dodam koszt pozostałych składników to całość wyniesie około 8-9 PLN a takich solidnych porcji wychodzi z niej około 4, więc 2 PLN na osobę.Smacznego!!!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika