Wykonanie
Widok
młodej kapusty w sklepach, choć nie jest jeszcze tania, nie dawał mi spokoju. Kupiłam i wzięłam się za przygotowanie prostego dania, bez wsadów z
kiełbas, czy innych konkretów, które zastąpiłam jedynie kilkoma
pieczarkami. Obiadek pierwsza klasa a jeśli dołożycie do
kapustki kopytka lub cokolwiek innego, byle coś lekkiego - danie po prostu luksusowe, zwłaszcza po świątecznej wyżerce.

Składniki:

średnia główka
młodej kapusty6-8 średnich
pieczarek3 łyżki z brzuszkiem
płatków owsianych1-2 łyżki
oleju lub łyżka klarowanego
masła2-3 łyżki
octu owocowego2
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiego1
cebula1 ząbek
czosnkuświeże
zioła -
tymianek,
bazylia,
szczypiorsusz
ziół prowansalskichsól,
pieprz,
cukier do smakuPrzygotowanie
Płatki owsiane płuczę na sicie pod bieżącą
wodą (nawilżone zmiękną zanim dodam je do
kapusty). Odrzucam z
kapusty pierwsze liście. Kroję
kapustę na nieduże kawałeczki. Płuczę na sicie pod bieżącą
wodą. Dodatkowo opłukuję ją jeszcze wrzątkiem. Wrzucam ją do dużego garnka i zalewam maksymalnie 2 szklankami
wody (warto dodać mniej
wody, bo niektóre
kapusty, zwłaszcza
młode mają sporo soku, którego szkoda byłoby odlewać, bo wystarczy go po prostu zagęścić. Można użyć więcej
płatków owsianych. Nie dość, że zdrowe to nie widać ich w
kapuście a są bardzo zdrowym i smacznym zagęstnikiem. Wstawiam
kapustę na palnik. Kiedy się zagotuję dodaję około jednej płaskiej łyżeczki
soli,
liście laurowe i ziele ang. Obok na patelni podsmażam posoloną posiekaną
cebulę. Kiedy się zeszkli dodaję poszatkowane
pieczarki,
zioła prowansalskie, posiekany
tymianek. Wszystko podsmażam około minuty i dodaję do gotującej
kapusty. Pod koniec dodaję
ocet,
pieprz lub
ostrą paprykę,
cukier i
płatki owsiane. Mieszam i próbuję. W razie potrzeby koryguję smak.
Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko - około 5 minut. Nie jest tania, jak barszcz, ale kiedy dodam koszt pozostałych składników to całość wyniesie około 8-9 PLN a takich solidnych porcji wychodzi z niej około 4, więc 2 PLN na osobę.Smacznego!!!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika