ßßß
Składniki:ogórki 3 kgcebula 6czosnek 6 ząbkówliść laurowypieprz, ziele angielskiesól 2 łyżkiocet 1/2 szklankiolej 1/2 szklankicukier 1 szklankakoncentratu pomidorowego 250 gWykonanie:
Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka i dodać do ogórków. Całość posolić, wymieszać i odstawić na godzinę, aż ogórki puszczą sok. Następnie w dużym garnku zagotować olej z octem, koncentratem pomidorowym i cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodać ogórki z cebulą i posiekany czosnek. Do słoików wrzucić po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Gdy warzywa w zalewie zagotują się, przełożyć je do słojów i mocno zakręcić. Odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.