Wykonanie
Sałatka z
fasoli to fajny dodatek nie tylko do obiadów, zimą smakuje ona nawet jako samodzielne danie.
Fasola w tej chwili jest już bardzo tania, jednak trzeba uważać by nie była już przerośnięta. Jeżeli jest właśnie taka, trzeba poobcinać brzegi na złączeniach, by nie było twardych części.
Składniki:3 kg
fasoli50 dag
cebuli1 kg
marchwi2 łyżeczki
soli6 łyżek
cukru3 łyżki
octu1,5 szklanki
oleju2 małe
koncentraty pomidoroweziele angielskie 10 sztuk
pieprz w ziarnach 6 sztuk
liść laurowy 6 sztukWykonanie:
Fasolkę umyć, usunąć twarde części, pokroić na mniejsze kawałki (ja kroję na 3 części), ugotować ze
solą.
Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
cebulkę drobno posiekać. Włożyć do garnka, dołożyć
olej,
cukier,
sól,
ocet,
przyprawy, koncentrat i uprażyć. Następnie dodać do
fasolki, dokładnie wymieszać. Nakładać do wyparzonych słoików ciasno upychając. Gotować przez 30 minut.
Sałatka jest łatwa i szybka, a smak jest na prawdę znakomity. Jeżeli ktoś lubi
rybę po grecku, to z pewnością stwierdzi, że jest to jedna rodzina smakowa i będzie do tego przepisu chętnie wracał :)Obserwuj bloga przez: