Wykonanie
Fasolka w tym roku wyjątkowo obrodziła, sporo już zamroziłam a dodatkowo postanowiłam, że zrobię kilka słoiczków w
sosie pomidorowym, To partia eksperymentalna, bo nigdy wcześniej takiej nie robiłam. Ciekawa jestem jak wyjdzie (koleżanka, od której mam przepis bardzo ją chwaliła).potrzebne składniki:3 kg
fasolki,600 g
marchwi,600 g
cebuli,9 łyżek
ketchupu,3 słoiczki
koncentratu pomidorowego,1,5 szklanki
oleju,3
liście laurowe, 10 ziarenek
pieprzu, 3
ziela angielskie,9 łyżek
cukru,3 łyżki
soli,6 łyżek
octu.
Fasolkę kroimy na mniejsze części i gotujemy.
Marchew trzemy na grubej tarce,
cebulę kroimy w piórka.
Marchew i
cebulę dusimy na
oleju, gdy zmiękną dodajemy
sól,
cukier,
ocet,
ketchup, koncentrat,
ziele angielskie,
liść laurowy i
pieprz. Dusimy około 15 minut i dodajemy
fasolkę.Wkładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.