Wykonanie
Po jedzonko z
mięsem staram się sięgać maksymalnie dwa
razy w tygodniu a reszta tygodnia to buszowanie w ogrodzie lub na jarmarku z
owocami i warzywami. Dzisiaj proponuję syte, bardzo wartościowe danie ze strączkową roślinką o niesamowitych zaletach zdrowotnych i
smakowych .

Składniki:porcja na 4-5 osóbzużyłam 350 gramów
cieciorki1 średnia
kapustasok z połowy
cytryny lub 1 łyżka
octu balsamicznegopęczek
młodej cebulki ze
szczypiorkiempęczek
koperkukilka listków
bazylii3 ząbki
czosnku1 łyżka
mąki pszennej lub
bułki tartej (można odparować płyn i pominąć ten składnik)1 łyżka z brzuszkiem
masła lub 2 łyżki
olejupo szczypcie ulubionych
ziół - mieszanka prowansalska,
pieprz Cayennesól,
cukier (
miód) do smakuPrzygotowanie1. Ziarna
cieciorki wsypuję do misy. Zalewam zimną
wodą w dostatecznej ilości i zostawiam na całą noc (minimum 12 godzin - podobnie, jak z
fasolą, czy
grochem).2. Na drugi dzień przelewam całość na sicie i dodatkowo płuczę napęczniałą
cieciorkę pod bieżąca
wodą. Wsypuję do garnka i zalewam świeżą zimną
wodą. Można zagotować krótko z dodatkiem dwóch łyzek
octu owocowego i po minucie od zagotowania jeszcze raz odlać
wodę. Gotuję
cieciorkę około 45-60 minut,3. Umytą, pokrojoną, przepłukaną, wyparzoną
kapustę dodaję do
cieciorki na około 15 minut przed końcem gotowania
cieciorki. Dodaję
liść laurowy,
ziele angielskie i trochę
miodu lub
cukru. Mieszam i chwilę gotuję.4. Siekam
bazylię,
cebulkę i
szczypiorek. Na
maśle krótko podsmażam, najpierw
cebulkę,
potem szczypiorek i rozdrobniony
czosnek. Dodaję
mąkę. Mieszam. Po chwili dolewam około szklanki płynu z garnka z gotującymi warzywami. Ponownie mieszam i łącze z całością w garnku. Mieszam. Dodaję
zioła,
sok z cytryny, posiekaną
bazylię i chwilę gotuję. Ostatecznie przyprawiam. Wyłączam płomień i dodaję posiekany
szczypiorek.Smacznego!