ßßß Cookit - przepis na Botwinka ulubiona zupa na wiosnę

Botwinka ulubiona zupa na wiosnę

nazwa

Wykonanie

Wczoraj pierwszy raz w tym roku robiłam botwinkę i co najmniej do końca czerwca ten letni hicior wypełni cotygodniowe menu. Troszkę jest przy niej roboty - liście, łodygi, buraczki trzeba bardzo dokładnie umyć. Jest w przygotowaniu jednak plusik, bo młodziutkich buraczków nie musimy obierać ze skórki. Smak zupy jest unikalny, po prostu wspaniały a do tego, jak już ją wstawimy na płytę, gotuje się błyskawicznie.
Składniki
porcja na 4-5 osób
pęczek młodych buraczków
4 spore ziemniaki
2 litry wody
1 łyżka masła z brzuszkiem lub 2-3 łyżki oleju
3 łyżki octu owocowego lub 1 łyżka octu balsamicznego lub sok z połowy cytryny
pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
ulubione przyprawy ziołowe - minimalna ilość, by nie zagłuszyć smaku buraczków
2 pazurki czosnku
2 -3 łyżeczki cukru lub miodu (utrwalacz koloru i smaku)
1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej do zagęszczenia lub 2-3 łyżki płatków owsianych
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
przepis na filmie
1. Buraczki oddzielam od liści (brzydkie liście wyrzucam). Dokładnie myję warzywa i osączam. Liście oddzielam od łodyg a łodygi od buraczków.
2. Kroję łodygi na nieduże kawałeczki i wrzucam do garnka. Dodaję do nich pokrojone buraczki i ziemniaki, jak na zupę jarzynową. Posypuję cukrem i zalewam wodą. Wstawiam na palnik. Od momentu, kiedy zupa zawrze gotuję około 5-8 minut do miękkości (solę, kiedy się zagotuje). Na 2-3 minuty przed końcem, dodaję pokrojone liście
3. W trakcie rozdrabniam cebulkę i czosnek. Cebulkę podsmażam na maśle (króciutko!), dodaję szczyptę soli, ziół prowansalskich, na koniec szczypiorek z czosnkiem i chwilkę podsmażam całość na minimalnym ogniu. Dosypuję mąkę. Mieszam. Dolewam na początku około pół szklanki wrzątku z zupy. Mieszam i dolewam kolejną porcję wrzątku. Mieszam i wlewam całość do zupy. Ponownie mieszam. Pod koniec gotowania dodaję ocet, pieprz, w razie potrzeby sól i cukier.
Smacznego!
Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/05/botwinka-ulubiona-zupa-na-wiosne.html