ßßß
pęczek młodych buraczków4 spore ziemniaki2 litry wody1 łyżka masła z brzuszkiem lub 2-3 łyżki oleju3 łyżki octu owocowego lub 1 łyżka octu balsamicznego lub sok z połowy cytrynypęczek młodej cebulki ze szczypiorkiemulubione przyprawy ziołowe - minimalna ilość, by nie zagłuszyć smaku buraczków2 pazurki czosnku2 -3 łyżeczki cukru lub miodu (utrwalacz koloru i smaku)1 łyżka z brzuszkiem mąki pszennej do zagęszczenia lub 2-3 łyżki płatków owsianychsól, pieprz do smakuPrzygotowanieprzepis na filmie1. Buraczki oddzielam od liści (brzydkie liście wyrzucam). Dokładnie myję warzywa i osączam. Liście oddzielam od łodyg a łodygi od buraczków.2. Kroję łodygi na nieduże kawałeczki i wrzucam do garnka. Dodaję do nich pokrojone buraczki i ziemniaki, jak na zupę jarzynową. Posypuję cukrem i zalewam wodą. Wstawiam na palnik. Od momentu, kiedy zupa zawrze gotuję około 5-8 minut do miękkości (solę, kiedy się zagotuje). Na 2-3 minuty przed końcem, dodaję pokrojone liście3. W trakcie rozdrabniam cebulkę i czosnek. Cebulkę podsmażam na maśle (króciutko!), dodaję szczyptę soli, ziół prowansalskich, na koniec szczypiorek z czosnkiem i chwilkę podsmażam całość na minimalnym ogniu. Dosypuję mąkę. Mieszam. Dolewam na początku około pół szklanki wrzątku z zupy. Mieszam i dolewam kolejną porcję wrzątku. Mieszam i wlewam całość do zupy. Ponownie mieszam. Pod koniec gotowania dodaję ocet, pieprz, w razie potrzeby sól i cukier.Smacznego!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika