ßßß

Składniki:1 średni kalafior1 duża cebula1-2 ząbki czosnku2 jajka eko1/2 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania kotletów1/2 pęczka koperku1 łyżka masła do smażenia cebuliolej do smażenia kotletówsól i pieprz ziołowy do smakuPrzygotowanie:Kalafiora pokroić na niewielkie kawałki i ugotować do miękkości (al dente) w osolonej wodzie.Kalafior do dalszej obróbki powinien być dokładnie osuszony z wody, dlatego należy pozostawić go na sicie ok. 20 minut.Cebulę pokroić drobno i usmażyć na maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać bardzo drobno pokrojony czosnek .Kalafiora posiekać na maleńkie kawałki lub ubić tłuczkiem do ziemniaków (ale nie ubijać na puree).Wymieszać kalafiora, usmażoną cebulę i czosnek. Dodać jajka, posiekany koperek, bułkę tartą i doprawić solą i pieprzem do smaku.Tak przygotowaną masę na kotlety wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby nieco stężała.Formować niewielkie kotlety i panierować w bułce tartej.Kotlety smażyć na złoty kolor, na średnio rozgrzanym oleju.Smacznego