Wykonanie
Witam kochani, Dzisiaj przepis na wschodnią nutę dla amatorów
kaszy jaglanej i zdrowej kuchni, bez glutenu i smażenia w głębokim tłuszczu. Danie jest niesamowicie pyszne i idealne na imprezy.
Kasza jaglana zamiast
makaronu i gotowane soczyste udko sprawdza się super a do tego, oczywiście warzywa,
grzyby i naturalne
przyprawy. Bardzo polecam! Sposób przygotowania łatwy i tani. Trzeba jedynie pamiętać, by zmoczyć
papier ryżowy i dosyć ściśle zawijać w niego farsz.

Składniki na około 20 sajgonekokoło 20 płatów
papieru ryżowegookoło 1 szklanki z czubem ugotowanej
kaszy jaglanej (około 1/3 do połowy szklanki suchej
kaszy - szklanka o pojemności 250 ml)1 gotowane spore
udo z kurczakakilka liści
kapusty pekińskiej1 nieduża
marchewkamała
pietruszkakawałeczek
selera i
pora (jasna część
pora)kawałeczek
imbiru, nie więcej niż posiekana jedna łyżka z brzuszkiemnieduża
słodka papryka czerwona5-6
pieczarek1 łyżeczka
miodu lub dla wymagających trochę suszu z liści stevi1 łyżeczka
sosu sojowego jasnego lub ciemnego1 łyżka
soku z cytryny lub ciut
octu balsamicznego2-3 łyżki
oleju do smażeniaszczypta
tymianku lub
ziół prowansalskichszczypta
ostrego mielonego
chilli lub łyżeczka posiekanego
chilli bez nasion
sól do smakuPrzygotowanie
Marchewkę,
seler,
pietruszkę,
paprykę kroję w cienkie paseczki, mniej więcej, jak julien, ale możecie je zetrzeć na specjalnej tarce lub zwykłej o grubszych oczkach - chodzi o to, żeby warzywa były widoczne w farszu.
Imbir i
czosnek kroję na drobno a przekrojonego
pora w plasterki
Kapustę kroję w grubszą
sałatkową kostkę
Pieczarki kroję w kostkę lub w paskiNa rozgrzany tłuszcz (część
oleju zostawiam do posmarowania sajgonek) wrzucam
por z
imbirem. Krótko podsmażam około pół minuty i dodaję
czosnek, ciut
soli i mieszankę
ziół. Mieszam i zaraz wsypuję rozdrobnione warzywa oprócz
pieczarek. Duszę warzywa pod przykryciem 3-4 minuty na pół-twardo i co jakiś czas mieszam.Dodaję
pieczarki i duszę około 2 minut, tym razem bez przykrycia, by odparować nadmiar
wody. Farsz musi być soczysty, ale nie powinien ociekać sosem. Doprawiam na koniec dla zrównoważenia smaku
miodem,
solą,
sokiem z cytryny,
sosem sojowym, szczyptą
chilli. Mieszam i studzę.Warzywa dodaję do
kaszy jaglanej i rozdrobnionego
kurczaka. Mieszam. Próbuję i w razie potrzeby koryguję smak
solą i
pieprzem. Mieszam.Zawijam farsz dosyć ściśle w
papier ryżowy, identycznie, jak gołąbki w
kapustę.
Papier ryżowy, przed zawinięciem każdorazowo zanurzam w wodzie.Sajgonki gotuję 5 minut na parze lub piekę około 10 minut w piekarniku w temperaturze180 stopni C, grzałka góra-dół. Tuż przed końcem gotowania na parze smaruję sajgonki cieniutko
olejem i posypuję niewielką ilością zmieszanych
ziół - na przykład suszona
natka, trochę mieszanki prowansalskiej, szczypta słodkiej i
ostrej papryki. Dzięki temu krokiety wyglądają bardziej apetycznie.Sajgonki pieczone od razu przed wstawieniem do piekarnika w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, smaruję i również posypuję delikatnie
ziołami. Jeśli się nie zrumieniły często je zapiekam przez minutę dwie na funkcji grilla, ale wtedy uważam, żeby się nie przypaliły.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniapozdrawiam serdecznie Weronika