ßßß

Mój ulubiony kurczak to zawsze ten pieczony. Moim zdaniem smażenie nie gwarantuje efektu, na jakim zależy mi przy mięsie: powinno być soczyste, miękkie, delikatne i aromatyczne. Z chęcią wymyślam więc nowe marynaty do drobiu - ostatnio jej składnikami były zioła prowansalskie i ocet balsamiczny, który nie tylko nadaje kurczakowi piękny kolor, ale też powoduje, że jest bardziej kruche i delikatne. Polecam, smacznego:)Polecam tez wiele innych moich przepisów na pieczonego kurczaka, np.: kurczaka pieczonego z ziemniakami, kurczaka w cytrynowo-ziołowej marynacie, kurczaka pieczonego z dynią piżmową3-4 udka z kurczaka, na marynatę:3-4 łyżki oliwy lub oleju,2-3 łyżki octu balsamicznego,łyżka ziół prowansalskich,3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,1/2 łyżeczki granulowanej cebuli,1/2 łyżeczki słodkiej papryki,opcjonalnie szczypta chili,sól, pieprzopcjonalnie:kilka małych ziemniaków,pół małej cukinii,ok. 150 g pieczarek,cebula,kilka ząbków czosnku,marchewka,sól, pieprz,tymianek, rozmaryn, granulowany czosnekPołączyć składniki marynaty. Udka z kurczaka pozbawić skóry (opcjonalnie) i dokładnie pokryć je marynatą, odstawić na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa na kawałki równej wielkości (ząbki czosnku zostawić w całości), wysypać z pieczarkami na delikatnie natłuszczoną blaszkę. Doprawić i wymieszać. Dodać kurczaka. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut (czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i warzyw). Podawać z zestawem surówek.