ßßß Cookit - przepis na Cytrusowy kurczak pieczony z warzywami

Cytrusowy kurczak pieczony z warzywami

nazwa

Wykonanie

Ten kurczak sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i rodzinne spotkanie. Intrygujący smak zawdzięcza pomarańczom i cytrynom oraz słodko-kwaśnej marynacie. Wyśmienicie smakuje z frytkami, świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami... Spróbujcie :)
Składniki:
1 kurczak
1 pomarańcza
1 cytryna
2 ziemniaki
1/4 selera
2 pietruszki
2 marchewki
1 por
1 główka czosnku
zielona pietruszka
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
4 łyżki miodu
4 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 szkl. białego wina
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyj i osusz dokładnie. Natrzyj solą i pieprzem - na zewnątrz i wewnątrz. Wszystkie warzywa umyj i obierz. Pokrój w paski - niezbyt grube, by równomiernie się upiekły.
Przygotuj marynatę - wymieszaj olej, ocet, miód, skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny, paprykę słodką i ostrą. Marynatą natrzyj kurczaka. Do środka kurczaka włóż 2 świartki poamrańczy, kilka pasków marchewki, pietruszki, selera. Tylne nogi kurczaka zwiąż nitką i ułóż przygotowanego kurczaka w brytfannie. Dookoła mięsa ułóż pozostałe warzywa, ćwiartki pomarańczy i cytryny oraz przekrojoną na pół główkę czosnku (bez obierania). Warzywa zalej winem.
Brytfannę z mięsem i warzywami przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 45-60 minut, aż kurczak się zezłoci od czasu do czasu smarując powstałym sosem.
Wyjmij z piekarnika i odłóż na 10 minut. Następnie pokrój i... podawaj :)
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/01/cytrusowy-kurczak-pieczony-z-warzywami.html