ßßß
Składniki:1 kurczak1 pomarańcza1 cytryna2 ziemniaki1/4 selera2 pietruszki2 marchewki1 por1 główka czosnkuzielona pietruszkapapryka słodka mielonapapryka ostra mielona4 łyżki miodu4 łyżki oleju1 łyżka octu balsamicznego1 szkl. białego winasólpieprz
Sposób przygotowania:Kurczaka umyj i osusz dokładnie. Natrzyj solą i pieprzem - na zewnątrz i wewnątrz. Wszystkie warzywa umyj i obierz. Pokrój w paski - niezbyt grube, by równomiernie się upiekły.Przygotuj marynatę - wymieszaj olej, ocet, miód, skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny, paprykę słodką i ostrą. Marynatą natrzyj kurczaka. Do środka kurczaka włóż 2 świartki poamrańczy, kilka pasków marchewki, pietruszki, selera. Tylne nogi kurczaka zwiąż nitką i ułóż przygotowanego kurczaka w brytfannie. Dookoła mięsa ułóż pozostałe warzywa, ćwiartki pomarańczy i cytryny oraz przekrojoną na pół główkę czosnku (bez obierania). Warzywa zalej winem.Brytfannę z mięsem i warzywami przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 45-60 minut, aż kurczak się zezłoci od czasu do czasu smarując powstałym sosem.Wyjmij z piekarnika i odłóż na 10 minut. Następnie pokrój i... podawaj :)