Wykonanie
Ten
kurczak sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i rodzinne spotkanie. Intrygujący smak zawdzięcza
pomarańczom i
cytrynom oraz słodko-kwaśnej marynacie. Wyśmienicie smakuje z frytkami, świetnie komponuje się z pieczonymi
ziemniakami... Spróbujcie :)
Składniki:1
kurczak1
pomarańcza1
cytryna2
ziemniaki1/4
selera2
pietruszki2
marchewki1
por1 główka
czosnkuzielona
pietruszkapapryka słodka mielona
papryka ostra mielona4 łyżki
miodu4 łyżki
oleju1 łyżka
octu balsamicznego1 szkl.
białego winasólpieprzSposób przygotowania:
Kurczaka umyj i osusz dokładnie. Natrzyj
solą i
pieprzem - na zewnątrz i wewnątrz. Wszystkie warzywa umyj i obierz. Pokrój w paski - niezbyt grube, by równomiernie się upiekły.Przygotuj marynatę - wymieszaj
olej,
ocet,
miód, skórkę z
pomarańczy i
skórkę z cytryny,
paprykę słodką i ostrą. Marynatą natrzyj
kurczaka. Do środka
kurczaka włóż 2 świartki
poamrańczy, kilka pasków
marchewki,
pietruszki,
selera. Tylne nogi
kurczaka zwiąż nitką i ułóż przygotowanego
kurczaka w brytfannie. Dookoła
mięsa ułóż pozostałe warzywa, ćwiartki
pomarańczy i
cytryny oraz przekrojoną na pół główkę
czosnku (bez obierania). Warzywa zalej
winem.Brytfannę z
mięsem i warzywami przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 1 godzinę. Po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz jeszcze 45-60 minut, aż
kurczak się zezłoci od czasu do czasu smarując powstałym sosem.Wyjmij z piekarnika i odłóż na 10 minut. Następnie pokrój i... podawaj :)