Wykonanie
            
Zdjęcie, nawet najlepsze, nie odda smaku delikatnego 
mięsa drobiowego, skąpanego w naturalnym sosie z warzyw. Soczysty i mięciutki 
kurczak wzbogacony aromatem 
grzybów, pozbawiony skóry, w której aż kipi od kalorii. Kolejna zaleta mojej propozycji na wyśmienity obiad to łatwość przygotowania. Potrzebujemy trochę aromatycznych jarzyn, 
mięso (może być także 
indyk, 
wołowinka, czy jakieś inne - trzeba będzie jednak wówczas, wydłużyć czas pieczenia) i naczynie żaroodporne koniecznie z przykryciem. To bardzo łatwe i pyszne danie, bez zbędnych naczyń i ceregieli.Składniki:

porcja na 3 osoby3 
udka kurczaka6 
ziemniaków2 
marchewki2 
pietruszkiskrawek 
selera5-6 
pieczarekkilka różyczek 
brokuła1 
jabłko1 
cebula4-5 łyżek 
oleju2 ząbki 
czosnkukilka łodyżek świeżego 
tymianku (opcjonalnie, bo jest także obecny w suszu 
ziół prowansalskich)
zioła prowansalskiesól i 
pieprzPrzygotowanie1. Udka obieramy ze skóry, opłukujemy pod zimną 
wodą, oprószamy szczyptą 
soli, 
pieprzu i 
ziołami prowansalskimi. Najlepiej zostawić je w tej prostej marynacie na całą noc lub na kilka godzin. No dobrze, w przypadku 
kurczaka, wystarczy kilkanaście minut.2. Umyte warzywa, oprócz 
cebuli i 
brokuła, kroimy w grubsze plastry (to ważne, by dobrze poczuć ich niesamowity smak). 
Pieczarki kroimy również na grube kawałki. 
Cebulkę, 
jabłko i 
czosnek ścieramy na tarce, prosto na wszystkie warzywa w naczyniu żaroodpornym. Solimy kilkoma szczyptami. Dodajemy trochę 
pieprzu i oprószamy, startymi w dłoniach, 
ziołami prowansalskimi. Nawet nie musimy mieszać. Polewamy 
olejem po wierzchu, zostawiając połowę do polania 
mięska.

3. Układamy 
mięso na warzywach i polewamy resztką 
oleju. Przykrywamy pokrywą i pieczemy pierwsze pół godziny w temperaturze 190 stopni C. a drugie pół godziny w 180 stopniach.


Pozdrawiam serdecznie i życzę najciekawszych smaków!