ßßß Cookit - przepis na PIECZONY KURCZAK Z ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI I CYTRYNĄ

PIECZONY KURCZAK Z ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI I CYTRYNĄ

nazwa

Wykonanie

Szybkie obiady to u mnie dania które,pojawiają się często w mojej kuchni.Mięso z kurczaka można przygotować na wiele smacznych sposobów.Dzisiaj wypróbowałam przepis na kurczaka z ziołami prowansalskimi i otartą skórką cytryny.Aromatyczne mięsko z ulubioną surówką smakuje rewelacyjnie.
SKŁADNIKI :
1 kurczak
1 cytryna
3-5 ząbków czosnku
400 g marchwi
400 g pietruszki
świeży tymianek
1 cebula
2 łyżki oleju + olej do podpieczenia mięsa
sól,pieprz,zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE :
Kurczaka myjemy i osuszamy.Porcjujemy na mniejsze kawałki.Czosnek drobno siekamy,skórkę z cytryny ścieramy na tarce.Świeży tymianek mieszamy z ziołami,czosnkiem i cytryną dolewając oliwę rozcieramy na desce do krojenia.Kawałki kurczaka przyprawiamy i nacieramy marynatą.Odstawiamy na 30 minut.
Mięso podpiekamy na patelni na lekko rozgrzanym oleju.
Marchew,pietruszkę,cebulę obieramy i kroimy na pół w poprzek,układamy w naczyniu żaroodpornym skrapiając je sokiem z cytryny.Na warzywa układamy podpieczonego kurczaka,podlewamy niewielką ilością wody,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 *C przez 45-60 minut.
Po 20 minutach ściągamy folię aluminiową,czekamy aż soki odparują a mięso się podpiecze.
Mięso podajemy gorące z warzywami,ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/08/pieczony-kurczak-z-zioami.html