Wykonanie
Cieciorka (
ciecierzyca) jest mało znana w Polsce, jednak zachęcam do spróbowania. Moja pierwsza
cieciorka była z zupy. Smak jej jest trudno porównać do innych strączkowych, jest delikatna w smaku, bez znanego z
fasoli, czy też
grochu mączystego smaku.
Składniki:1 szklanka nasion
cieciorki2 średnie
marchewki2 średnie
ziemniaki1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki
pieprzu mielonego1
listek laurowy1 łyżeczka suszonych lub świeżych listków
pietruszki1 ząbek
czosnku (drobno pokroić)1 małą
cebulę (drobno pokroić)
wywar z
mięsa lub ze 2 łyżki
olejupieprz i
sól do smakuPrzygotowanie:Dzień wcześniej namoczyć
cieciorkę w zimnej wodzie (
wody ma być 2
razy tyle co
cieciorki).3 litrowy garnek napełnić
wodą do wysokości 3/4 i zagotować.Następnie wrzucić
cieciorkę,
liść laurowy i gotować na wolnym ogniu około 30 minut.Obrać
marchewki - pokroić w drobną kostkę,
ziemniaki - pokroić w drobne nieregularne kawałeczki (ja to nazywam po babcinemu, tak pokrojone lepiej smakują) i dodać do podgotowanej
cieciorki.Wrzucić pozostałe składniki, oprócz
soli i gotować jeszcze około 20 minut. Podczas gotowania sprawdzać ilość płynu w garnku, jeśli dużo się wygotowuje, to należy dodać przegotowanej
wody.Pod koniec gotowania dodać
sól do smaku i sprawdzić, czy
cieciorka i warzywa są ugotowane.Osoby lubiące bardziej zawiesiste zupy mogą ją zagęścić zasmażką, ja nie dodaję - wolę podczas jedzenia czuć smak wszystkich dodanych składników.