ßßß
 
            
         Cieciorka (ciecierzyca) jest mało znana w Polsce, jednak zachęcam do spróbowania. Moja pierwsza cieciorka była z zupy. Smak jej jest trudno porównać do innych strączkowych, jest delikatna w smaku, bez znanego z fasoli, czy też grochu mączystego smaku.
Cieciorka (ciecierzyca) jest mało znana w Polsce, jednak zachęcam do spróbowania. Moja pierwsza cieciorka była z zupy. Smak jej jest trudno porównać do innych strączkowych, jest delikatna w smaku, bez znanego z fasoli, czy też grochu mączystego smaku. Składniki:1 szklanka nasion cieciorki2 średnie marchewki2 średnie ziemniaki1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki pieprzu mielonego1 listek laurowy1 łyżeczka suszonych lub świeżych listków pietruszki1 ząbek czosnku (drobno pokroić)1 małą cebulę (drobno pokroić)wywar z mięsa lub ze 2 łyżki olejupieprz i sól do smakuPrzygotowanie:Dzień wcześniej namoczyć cieciorkę w zimnej wodzie (wody ma być 2 razy tyle co cieciorki).3 litrowy garnek napełnić wodą do wysokości 3/4 i zagotować.Następnie wrzucić cieciorkę, liść laurowy i gotować na wolnym ogniu około 30 minut.Obrać marchewki - pokroić w drobną kostkę, ziemniaki - pokroić w drobne nieregularne kawałeczki (ja to nazywam po babcinemu, tak pokrojone lepiej smakują) i dodać do podgotowanej cieciorki.Wrzucić pozostałe składniki, oprócz soli i gotować jeszcze około 20 minut. Podczas gotowania sprawdzać ilość płynu w garnku, jeśli dużo się wygotowuje, to należy dodać przegotowanej wody.Pod koniec gotowania dodać sól do smaku i sprawdzić, czy cieciorka i warzywa są ugotowane.Osoby lubiące bardziej zawiesiste zupy mogą ją zagęścić zasmażką, ja nie dodaję - wolę podczas jedzenia czuć smak wszystkich dodanych składników.
Składniki:1 szklanka nasion cieciorki2 średnie marchewki2 średnie ziemniaki1 łyżeczka majeranku1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki pieprzu mielonego1 listek laurowy1 łyżeczka suszonych lub świeżych listków pietruszki1 ząbek czosnku (drobno pokroić)1 małą cebulę (drobno pokroić)wywar z mięsa lub ze 2 łyżki olejupieprz i sól do smakuPrzygotowanie:Dzień wcześniej namoczyć cieciorkę w zimnej wodzie (wody ma być 2 razy tyle co cieciorki).3 litrowy garnek napełnić wodą do wysokości 3/4 i zagotować.Następnie wrzucić cieciorkę, liść laurowy i gotować na wolnym ogniu około 30 minut.Obrać marchewki - pokroić w drobną kostkę, ziemniaki - pokroić w drobne nieregularne kawałeczki (ja to nazywam po babcinemu, tak pokrojone lepiej smakują) i dodać do podgotowanej cieciorki.Wrzucić pozostałe składniki, oprócz soli i gotować jeszcze około 20 minut. Podczas gotowania sprawdzać ilość płynu w garnku, jeśli dużo się wygotowuje, to należy dodać przegotowanej wody.Pod koniec gotowania dodać sól do smaku i sprawdzić, czy cieciorka i warzywa są ugotowane.Osoby lubiące bardziej zawiesiste zupy mogą ją zagęścić zasmażką, ja nie dodaję - wolę podczas jedzenia czuć smak wszystkich dodanych składników.