ßßß Cookit - przepis na Zupa z cieciorki

Zupa z cieciorki

nazwa

Wykonanie

Cieciorka (ciecierzyca) jest mało znana w Polsce, jednak zachęcam do spróbowania. Moja pierwsza cieciorka była z zupy. Smak jej jest trudno porównać do innych strączkowych, jest delikatna w smaku, bez znanego z fasoli, czy też grochu mączystego smaku.
Składniki:
1 szklanka nasion cieciorki
2 średnie marchewki
2 średnie ziemniaki
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 listek laurowy
1 łyżeczka suszonych lub świeżych listków pietruszki
1 ząbek czosnku (drobno pokroić)
1 małą cebulę (drobno pokroić)
wywar z mięsa lub ze 2 łyżki oleju
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Dzień wcześniej namoczyć cieciorkę w zimnej wodzie (wody ma być 2 razy tyle co cieciorki).
3 litrowy garnek napełnić wodą do wysokości 3/4 i zagotować.
Następnie wrzucić cieciorkę, liść laurowy i gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
Obrać marchewki - pokroić w drobną kostkę, ziemniaki - pokroić w drobne nieregularne kawałeczki (ja to nazywam po babcinemu, tak pokrojone lepiej smakują) i dodać do podgotowanej cieciorki.
Wrzucić pozostałe składniki, oprócz soli i gotować jeszcze około 20 minut. Podczas gotowania sprawdzać ilość płynu w garnku, jeśli dużo się wygotowuje, to należy dodać przegotowanej wody.
Pod koniec gotowania dodać sól do smaku i sprawdzić, czy cieciorka i warzywa są ugotowane.
Osoby lubiące bardziej zawiesiste zupy mogą ją zagęścić zasmażką, ja nie dodaję - wolę podczas jedzenia czuć smak wszystkich dodanych składników.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/01/zupa-z-cieciorki.html