Wykonanie
Wspaniały
boczek na
chleb. Mięciutki bo duszony, wspaniale pachnie
przyprawami ale też przejmuje smak warzyw. Dzięki temu jest tak pyszny, że trzeba
mieć silną wolę, żeby nie zjeść go za dużo.
Składniki:duży kawałek
boczku (ok. 1,20 )3
marchewki1
cebula1 duża
pietruszkamajeranek,
tymianeksól,
pieprz2-3
liście laurowe3-4 ząbki
czosnkuBoczek natrzeć
solą i
ziołami. W garnku zagotować
wodę, wrzucić do niej pokrojone warzywa i doprowadzić do zagotowania. W tym czasie na rozgrzanej patelni obsmażyć
boczek. Obsmażony obłożyć
czosnkiem i włożyć go do gotującej się
wody. Zmniejszyć ogień, dodać
liście laurowe, ew. odrobinę
soli i dusić ok. 1,5 godź. Po tym czasie
boczek wyjąć na talerz, wierzch obciążyć i odstawić do wystygnięcia.Smacznego:)