Wykonanie
To danie przygotowałam dla moich gości. Do przyprawienia
kurczaka wykorzystałam m.in. mieszankę
ziół dalmatyńskich firmy "Kotanyi" . Mieszanka jest śródziemnomorsko aromatyczna i zachęca do wykorzystywania jej w kuchni do potraw. W skład mieszanki wchodzą:
oregano,
bazylia,
majeranek,
rozmaryn, cząber,
tymianek,
szałwia, i kiedy nie mamy pod ręką świeżych
ziół sprawdza się doskonale.Pieczone warzywa z piekarnika smakują zupełnie inaczej. Wysoka temperatura wydobywa z nich naturalną
słodycz i nie
tracą tak wielu witamin jak podczas gotowania. Najpopularniejsze są pieczone
ziemniaki, ale spróbujcie upiec
marchewkę i
pietruszkę, a nie pożałujecie :).składniki i wykonanie:
mięso kurczaka (z hodowli naturalnej najlepiej)
olej rzepakowysól,
pieprzrozmaryn dzikimieszanka
ziołowa dalmatyńska2
marchewki2
pietruszki2
ziemniaki większe
cytrynaczosnekświeża
natka zielonej
pietruszkimięso kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy dobrze
oliwą oraz
przyprawami i układamy w naczyniu żaroodpornym.
cytrynę w skórce nakłuwamy delikatnie czubkiem noża i na 40 sekund wkładamy do kuchenki mikrofalowej (dzięki temu zabiegowi wydobędziemy z niej aromat i smak, tak gdzieś kiedyś przeczytałam), następnie dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na
kurczaku (jeżeli jest duża porcja
kurczaka nie ma potrzeby przekrajania
cytryny, ja to zrobiłam z powodu nie za dużego naczynia),
czosnek w łupince kroimy w pół i też kładziemy na
kurczaku. naczynie z góry przykrywamy.warzywa myjemy, obieramy (ja
ziemniaki upiekłam w łupinkach bo tak bardzo lubię), kroimy na dowolne kształty, posypujemy
ziołami skrapiamy
oliwą. układamy w brytfance na folii aluminiowej, zamykamy folię.
kurczaka oraz przygotowane warzywa wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni i pieczemy 45 minut. gotowe danie posypujemy zieloną
natką pietruszki.
smacznego:).