Wykonanie
            
Jesień rozgościła się na dobre, więc 
pora powrócić do rozgrzewających i wartościowych zupek. Może dla części z Was zupa brokułowa nie brzmi zachęcająco, ale zapewniam, że jest wyborna, wzbogacona 
wywarem z aromatycznych warzyw.Składniki:

połowa 
brokuła lub mały 
brokuł1 
marchew1 
pietruszkaskrawek 
selerapęczek 
natki z 
pietruszki1 
cebulka1 ząbek 
czosnku2 łyżki świeżej 
śmietany 12%sól, 
pieprz, 
zioła prowansalskie1-2 łyżki 
oleju do podsmażenia 
cebulki i 
czosnkuPrzygotowanie1. Umytego 
brokuła dzielimy na różyczki. 
Marchew, 
pietruszkę i 
seler można zetrzeć na tarce i dodać do 
brokuła, szybciej się ugotują. Zalewamy warzywa około jednym litrem 
wody, solimy i gotujemy do miękkości.2.W międzyczasie gotujemy 
makaron według przepisu i podsmażamy w rondelku posiekaną 
cebulkę, wrzucając do niej pod koniec starty 
czosnek i 
zioła prowansalskie.3.Do rondelka z 
cebulką wlewamy kilka łyżek 
wywaru z gotujących się jarzyn. Mieszamy 
cebulkę i dodajemy do zupy.4. Odcedzamy 
makaron i nie płuczemy go w wodzie. Przykrywamy pokrywką, żeby był ciepły. (Dodałam do niego łyżeczkę 
oleju i wymieszałam, co zapobiega jego rozmiękaniu).5. Zmiksowałam zupę tuż po zdjęciu z palnika. Dodałam do niej 
śmietanę i gotowe.Wypróbujcie ten przepis a przekonacie się, że jest to prosty sposób na pyszne wartościowe jedzonko, zwłaszcza w szaro-bure dni.