ßßß
średni brokuł4-5 łyżek z brzuszkiem kaszy jaglanej2-3 marchewki1-2 pietruszkikawałek selerapęczek koperku1 cebula1 ząbek czosnku1 łyżka masła lub oleju1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnegopłaska łyżka ziół prowansalskichsól, pieprz do smakuokoło 2 l wodyPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Umyte warzywa - marchew, pietruszkę, seler kroję w plasterki i wrzucam do garnka.2. Opłukanego dobrze brokuła dzielę na różyczki a trzon kroję w kawałeczki i dodaję do warzyw, które to zalewam wodą i gotuję na półtwardo. Dodaję trochę soli, jak się zagotują. Zmniejszam ogień.3. Cebulkę i czosnek siekam na drobno i oprószam solą. Wrzucam na roztopione masło najpierw cebulę. Jak się zeszkli, zaraz dodaję czosnek i zioła prowansalskie. Podsmażam kilka sekund, uważając by czosnek się nie przypalił. Dodaję do gotujących się warzyw.4. Po chwili, kiedy warzywa jeszcze niezbyt miękkie, wkładam do garnka różyczki brokuła. Mieszam delikatnie i gotuję jeszcze 2-3 minuty. Na minutę-dwie przed końcem gotowania dodaję opłukaną na sicie i przelaną wrzątkiem, kaszę jaglaną. Śmietanę hartuję porcją płynu z gorącej zupy - to znaczy mieszam dokładnie. Dodaję mieszaninę do zupy. Sprawdzam smak i miękkość warzyw. Wyłączam palnik i dodaję posiekany drobno koperek. Gotowe.Zachęcam, bo zupa nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim bardzo pyszna.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika