ßßß
 
            
         Składniki na 4 porcje :125g roszponki (użyłam opakowanie z biedronki, ale może być też większe)pęczek natki pietruszki2 ząbki czosnkułyżeczka oliwy z oliwekok. 250g ziemniaków4 szkl. wody1 marchewka1 mała pietruszkakawałek seleraniewielka cebulka2 łyżki śmietany 12%sól i pieprz do smakuMarchewkę, pietruszkę, selera i cebulkę obrać i bez krojenia wrzucić do delikatnie osolonej wody, zagotować i po 10 minutach wrzenia wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 10 minut i w tym czasie zeszklić na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażony (ale nie spalony, żeby nie był gorzki) czosnek, przełożyć do gotujących się warzyw.Roszponkę i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Pietruszkę posiekać, zostawić kilka listków roszponki do dekoracji, zieleninę wrzucić do garnka i gotować jeszcze 10 minut.
Składniki na 4 porcje :125g roszponki (użyłam opakowanie z biedronki, ale może być też większe)pęczek natki pietruszki2 ząbki czosnkułyżeczka oliwy z oliwekok. 250g ziemniaków4 szkl. wody1 marchewka1 mała pietruszkakawałek seleraniewielka cebulka2 łyżki śmietany 12%sól i pieprz do smakuMarchewkę, pietruszkę, selera i cebulkę obrać i bez krojenia wrzucić do delikatnie osolonej wody, zagotować i po 10 minutach wrzenia wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 10 minut i w tym czasie zeszklić na oliwie przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażony (ale nie spalony, żeby nie był gorzki) czosnek, przełożyć do gotujących się warzyw.Roszponkę i natkę pietruszki umyć i osuszyć. Pietruszkę posiekać, zostawić kilka listków roszponki do dekoracji, zieleninę wrzucić do garnka i gotować jeszcze 10 minut. Do zupy dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wyjąć warzywa korzeniowe (które nie były krojone, szczególnie marchewkę, żeby nie zepsuła koloru zupy) i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę można jeszcze raz doprawić przyprawami, wedle upodobania.Rozlać do miseczek, udekorować pozostawionymi wcześniej listkami roszponki. Można pokroić w talarki wyciągniętą wcześniej z wywaru marchewkę, będzie kontrastować kolorem. Zupa jest naprawdę wyśmienita.Opcjonalnie na użytej wcześniej patelni do zeszklenia czosnku, przygotować chrupiące grzanki czosnkowe.
Do zupy dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wyjąć warzywa korzeniowe (które nie były krojone, szczególnie marchewkę, żeby nie zepsuła koloru zupy) i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę można jeszcze raz doprawić przyprawami, wedle upodobania.Rozlać do miseczek, udekorować pozostawionymi wcześniej listkami roszponki. Można pokroić w talarki wyciągniętą wcześniej z wywaru marchewkę, będzie kontrastować kolorem. Zupa jest naprawdę wyśmienita.Opcjonalnie na użytej wcześniej patelni do zeszklenia czosnku, przygotować chrupiące grzanki czosnkowe. 1 porcja (samej zupy) to ok. 145 kcal, węglowodany: 15g, białko: 3g, tłuszcz: 8gSMACZNEGO!
1 porcja (samej zupy) to ok. 145 kcal, węglowodany: 15g, białko: 3g, tłuszcz: 8gSMACZNEGO!