Wykonanie
Witajcie,
pogoda za oknem nie zachwyca. Jest szaro i buro. Ja od środy nie wychodzę z domu, dopadło mnie zapalenie uszu. Jest już lepiej, ale dalej słabo słyszę. Dzisiaj na ożywienie i poprawę humoru, zielona zupa brokułowa. Podstawą był przepis z książki "Radość gotowania", czyli elementarza wszystkich gotujących z Thermomixem. Ja trochę go zmodyfikowałam, dodałam więcej warzyw :) Postaram się podać przepis tak, aby można było wykonać zupę w normalny sposób.

Składniki (zmodyfikowane):
80 g
cebuli3 ząbki
czosnku25 g
oliwy z oliwek250 g różyczek
brokułu200 g
ziemniaków250 g warzyw (
marchewka,
pietruszka,
seler)
700 g
wody1 łyżka
bulionu Thermomix/ 1
kostka rosołowa warzywna1/2 łyżeczki
soli2 szczypty
pieprzu mielonego
50 g
śmietany kwaśniej
Sposób przygotowania:
Cebulę i
czosnek rozdrabniamy (3 s/obr. 5).
(
Cebulę i
czosnek kroimy)
Dusimy na
oliwie (2 min 30 sek./Varoma/obr.1).
(Wrzucamy do garnka z rozgrzaną
oliwą, dusimy).
Dodajemy
brokuły,
ziemniaki i resztę warzyw rozdrabniamy (5 sek./obr. 5). Kopystką zgarniamy wszystko ze ścianek.
(Dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa).
Dodajemy 500 ml
wody, dodajemy bulion/ kostkę,
sól pieprz, gotujemy (12 min/100C/obr. 2), następnie miksujemy (1 min/ zwiększając obroty od 1-8).
(Wlewamy całą
wodę. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, z pomocą blendera miksujemy zupę).
Dolewamy 200 ml
wody i
śmietanę, gotujemy (4 min./100C/obr. 3).
(Dolewamy
śmietanę i delikatnie gotujemy).