Wykonanie
Dziś na obiad... przepyszna zupa-krem z
brokułów, przekonajcie się, że cała rodzina pokocha ją od pierwszego zjedzenia:)
składniki500 g
brokułów1 udko z kurczaka/indyka2
marchewki1 duża
pietruszka2
cebule1 mały
selerćwiartka
kapusty włoskiej5 średnich
ziemniaków2 ząbki
czosnkusól,
pieprzprzepisUdko opłukujemy i zagotowujemy w 2 litrach
wody.
Marchewkę,
pietruszkę,
seler,
kapustę włoską,
czosnek i
ziemniaki kroimy i wrzucamy do gotującego się
mięsa.
Cebulę obieramy, podpiekamy i dodajemy do
wywaru. Całość gotujemy do miękkości
mięsa i warzyw.
Brokuły dodajemy pod koniec gotowania na około 5 minut. Zupę przyprawiamy i zestawiamy z ognia, wyjmujemy
mięso, wszystko razem dokładnie miksujemy. Przelewamy na talerze. Dekorujemy
natką pietruszki, podajemy z
groszkiem ptysiowym.wariantyzamiast
groszku ptysiowego ,zupę można podać z grzankamimożna dodać
jogurt lub
śmietanę