Wykonanie

Można sprawić, by
schab był pyszny także bez panierki. Po przepisie na soczysty pieczony
schab, dzielę się moim drugim sposobem na to, by to chude aczkolwiek
wieprzowe mięso, nie musiało nam ciążyć w jelitach. Tym razem będą to roladki ze
schabu, choć sposobem zawijania bardziej przypominają gołąbki i krokiety. Po długim świątecznym podjadaniu
pora wrócić do normalności z dietą bogatą w warzywa, ziarna i
owoce z małą przerwą, na przykład, w niedzielę, czy na imprezę z daniami na bazie
mięsa z małą ilością tłuszczu. Poniższy przepis, doskonale się sprawdzi z każdym innym
mięsem. Polecam...Zobacz przepis na soczysty pieczony
schabroladki z
kurczaka ze
szpinakiem i
pieczarkamiSkładniki:

6-7 kotletów
schabowych1-2 kopiaste spore łyżki
jogurtu naturalnego(1/3 szklanki)1 łyżka
oleju o łagodnym smaku (
słonecznikowy, rzepakowy)2-3 łyżki
octu jabłkowegopół płaskiej łyżeczki suszonego
tymianku lub trochę posiekanych listków świeżego zielapół płaskiej łyżeczki suszonego
rozmarynu lub trochę posiekanych listków świeżego ziela
sól i
pieprz
2 nieduże
ogórki kiszone1 średnia kulka
mozzarelli (około 100 gram)3-4
suszone morele3-4
suszone śliwki1 nieduże
białko surowe lub pół dużego1 łyżka z brzuszkiem
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
musztardy chrzanowej lub płaska łyżeczka
chrzanu1 mała
cebulatroszkę posiekanej
natki z
pietruszki1 łyżka
oleju rzepakowego do podsmażenia
cebulki1 łyżka stołowa
oleju rzepakowego do podsmażenia roladek
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie dla wzrokowców przepis na filmie1. Kotlety
schabowe rozbijam delikatnie na cienkie placki - najlepiej to zrobić przez folię spożywczą.2. Każdy kotlet osobno trochę oprószam
solą. Posypuję niewielką ilością
pieprzu.3. W osobnej misce mieszam składniki marynaty (suszone
zioła rozcieram w dłoniach) i polewam nią kotlety. Dokładnie mieszam całość i odstawiam
mięso na godzinkę do lodówki.4.
Morele i
śliwki porządnie myję pod bieżącą
wodą (nie robię tego, jeśli
owoce suszę domowym sposobem) a później dodatkowo przelewam je jeszcze wrzątkiem. Wszystko po to, by spłukać nadmiar chemicznych konserwantów.5.
Ogórki,
owoce,
mozzarellę kroję w
sałatkową kostkę. Posiekaną
cebulkę delikatnie rumienię na
oleju i dodaję do pozostałych składników farszu. Dolewam nieduże
białko,
musztardę,
jogurt, dosypuję posiekaną
pietruszkę. Dodaję troszkę
soli i
pieprzu, by przełamać
słodycz farszu. Mieszam i odstawiam na kilka minut.6. Kotlety rozpłaszczam kolejno na desce. Wcześniej nie trzeba ich osączać ani niczym smarować. Są idealne - pulchne i wilgotne. Wykładam średnio po dwie skromne łyżki farszu. Zaczynam zawijać od niekorzystnej części kotleta. Początek zwijam nieznacznie i robię zakładki na brzegach, jak przy gołąbkach, czyli zakładam do środka. Zwijam całość, jak roladę, do samego końca. Układam w naczyniu zawsze widocznym brzegiem do dołu.7. Na dosłownie jednej rozgrzanej łyżce
oleju i na dużej patelni, układam roladki. WAŻNE: Zawsze widoczny brzeg roladki trafia na spód tak, by znalazł się centralnie na jej spodzie, uniemożliwiając rozwinięcie roladki. Będzie idealny po upieczeniu. Temperatura szybko zetnie
białko w
mięsie, dzięki temu nie trzeba
mięsa wiązać ani spinać wykałaczkami, które przeszkadzają w wygodnej obróbce. Roladki rumienię - po minucie z obu stron. Wyjmuję i układam w naczyniu żaroodpornym. Włączam piekarnik na 180 stopni C. Na patelnie, na której smażyły się roladki wlewam 50 ml
wina i troszkę
wody. Deklasuję patelnię, co znaczy, że z łatwością uzyskuje sos. Smaczny sos powstaje ze smacznych przywarek, które dzięki dodatkowi płynu -
wina, rosołu, czy
wody, z łatwością odchodzą od rondla i rozpuszczają się w nim. Polewam nim roladki i wkładam do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Naczynie można przykryć folią aluminiową.

Piekłam bez przykrycia, bo tylko 12 minut, więc to dosyć krótko, by się zbytnio mogły wysuszyć. Roladki dobrze kroją się
ostrym nożem zaraz po upieczeniu, ale najlepsze są kilka godzin później a jeszcze lepsze na drugi dzień. Polecam.Polecam przepis na roladki drobiowe bez panierki z
pieczarkami