ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Jajka faszerowane z pieczarkami to dobry pomysł na szybką i smaczną świąteczną przekąskę. Sprawdzą się również jako przystawka na imprezie lub kolacji .
Przepis z książki: " Święta bez pszenicy " M. Szloser.
4 jajka ugotowane na twardo
200 g pieczarek startych na drobnych oczkach
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli
2 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego)
2 łyżeczki musztardy
pieprz i sól
tłuszcz do smażenia
Cebulę podsmaż na oleju.
Dodaj pieczarki oraz sól i duś do momentu, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki zmiękną.
Przestudź i mocno odciśnij pieczarki na sicie, dociskając ręką lub łyżką.
Jajka obierz, przetnij wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.
Żółtka rozgnieć w misce widelcem, dodaj majonez oraz musztardę i wymieszaj.
Następnie dodaj pieczarki, natkę pietruszki, przypraw pieprzem oraz solą i ponownie wymieszaj.
Powstałym farszem napełniaj białka jajek (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego) i udekoruj listkami natki.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2016/03/jajka-faszerowane-pieczarkami.html