Wykonanie
Osobiście jestem mega fanką
jajek - czy to na kanapce, czy w postaci jajecznicy, czy właśnie takich faszerowanych maleństw. Co prawda drobniutkie krojenie
pieczarek jest pracochłonne, ale pyszny efekt wart jest zadania sobie tego trudu. Osobiście najczęściej towarzyszy mi przyjaciółka, więc idzie szybciej. Polecam zaprosić znajomych do współpracy - wspólne gotowanie może być naprawdę przyjemnym sposobem spędzania wolnego czasu, osobiście bardzo często to praktykuję. :) Owe
jajka zostały opublikowane i nagrodzone w dodatku kulinarnym 'Kuchnia i Kropka' gazety, którą możecie zakupić w sieciach sklepów 'Biedronka'. :)SKŁADNIKI :6
jajekświeża
natka pietruszki0,5 kg
pieczarek1 duża
cebulamały
majonezsól,
pieprzolej do smażenia
Jajka gotujemy na twardo,
pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę,
cebulę również kroimy w drobną kostkę.
Cebulę podsmażamy na patelni, gdy się zeszkli dodajemy
pieczarki, dodajemy po troszku
soli i
pieprzu po czym próbujemy - lepiej przypraw dosypać niż przesadzić. Gdy
pieczarki wraz z
cebulką będą gotowe odstawiamy je do przestygnięcia, z
pieczarek pewnie będzie
woda, odparujcie ją lub odlejcie.
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, delikatnie wydłubujemy
żółtka do miski, do
żółtek dodajemy po łyżce stołowej
pieczarek i
majonezu, mieszamy (najlepiej dziabać widelcem). Konsystencja powinna być w miarę spójna, by masa nam się nie rozlewała, trzeba zwrócić uwagę na to, by
pieczarki nie zaczęły przeważać ilościowo nad resztą (jeśli
pieczarki Wam zostaną, możecie je podgrzać i gorące zamknąć w słoiku zostawiając do wystygnięcia do góry dnem, wtedy możecie je przechować długo w lodówce do następnego razu). Jak masa będzie już dla Was odpowiednia, możecie ją doprawić wedle swojego gustu. Następnie kroimy drobno
pietruszkę i dodajemy do pasty. Nadziewamy jajeczka, dekorujemy pietruchą i smacznego!