Wykonanie
Niezwykle prosta i smaczna alternatywa dla klasycznego
schabowego w panierce, której naprawdę warto spróbować :) Częściowo inspirowana tym przepisem.Składniki:- 5 kotletów
schabowych- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżka
rozmarynu- 1 łyżka
tymianku- 1 łyżka
ziół prowansalskich- ok. 7 łyżek
oleju- odrobina
octu jabłkowego-
sól,
pieprzJak nietrudno się domyślić, przygotowanie jest
banalne - do miski wlewamy
olej, dodajemy
zioła, drobno posiekany
czosnek i dosłownie 3-4 krople
octu jabłkowego -
wieprzowina lubi
ocet ;) Teraz bierzemy kotlety, lekko je rozbijamy (pamiętajmy o tym, by na
mięsie położyć przy tym kawałek folii by się nie uszkodziło), posypujemy z obu stron
solą i
pieprzem, a następnie łączymy z marynatą.
Tak przygotowane schaboszczaki wkładamy do lodówki na jakieś pół godziny, dłużej też mogą leżeć ;) Następnie bierzemy patelnię, wylewamy na nią nadmiar
oleju z marynaty i smażymy nasze
mięsko na złoto. Jeśli
oleju będzie za mało, dolewamy świeżego.
Gotowe! Jak widzicie, z takimi schabowymi jest o wiele mniej roboty niż z klasyczną panierką, wyglądają one wspaniale i jeszcze lepiej smakują :) Podawać możemy je z
ziemniakami, warzywami, frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami.Smacznego!