Wykonanie
U nas dość rzadko bywa
schab, czy to na obiad czy w formie
wędliny. Ale niekiedy jest... Dziś jedna z wersji przygotowania tego rodzaju
mięsa, tak by nie było suche, ale smaczne i soczyste. Polecam zarówno jako danie obiadowe jak i po schłodzeniu jako domową
wędlinkę, idealny dodatek do
pieczywa.Przepis podaję na jedną porcję, ale można przygotować od razu dwa kawałki
schabu, ja tak zrobiłam. Jeden podać na obiad, a drugi po wystudzeniu idealnie sprawdzi się jako dodatek do
pieczywa. A jeżeli nie, zawsze można go zamrozić i wykorzystać do przygotowania pysznego pasztetu, o którym w jednym następnych postów... Przepis znaleziony tutaj .Składniki:- 1kg
schabu bez kości-
sól, świeżo mielony
pieprz- suszony
czosnek-
rozmaryn,
tymianek,
zioła prowansalskie,
majeranek itp.-
olej kokosowy bezzapachowy lub
oliwa do obsmażenia
mięsa- papier do pieczenia- blaszkaUmyty i wysuszony
schab nacieramy
solą, posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.2-3h.Następnie
mięso rozwijamy, wyjmujemy z folii i obsmażamy na rozgrzanym
oleju kokosowym lub
oliwie, dokładnie z każdej strony, tak by nam się ładnie przyrumienił (ale nie przypalił).
Podpieczony
schab przekładamy na papier do pieczenia i obsypujemy ulubionymi
przyprawami. U mnie jeden był obsypany
czosnkiem i
rozmarynem oraz lekko
ziołami prowansalskimi. Drugi natomiast
czosnkiem,
ziołami prowansalskimi oraz świeżą
szałwią.Zawijamy szczelnie w papier do pieczenia i wkładamy na blaszce (sos może wyciekać) do nagrzanego do 200*C piekarnika na ok.40-45 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na ok.10 minut, a następnie kroimy na plastry i serwujemy z ulubionymi dodatkami.Z wyciekającego z
mięsa soku można przygotować pyszny sosik.
Smacznego ;-)