Wykonanie
W sezonie zapiekane warzywa są przepyszne. Przygotowałam zapiekankę z
kalafiorem,
brokułem,
pieczarkami i kruszynkami
sera, bez
ziemniaków,
makaronu, czy
ryżu. Zapiekanka jest konkretna, niekaloryczna, i świetnie się kroi. Można ją serwować także na zimno. Krajanka z takiej zapiekanki na każdej imprezie zniknie w kilka sekund.Podane składniki wystarczą na formę o wymiarach około 18 cm cm x 27 cm.
Składniki:1 średni
kalafior1 średni
brokuł20-30 dag
pieczarek15-20 dag
białego sera2
jaja150 ml
jogurtu naturalnego1 łyżka
śmietany (można ją zastąpić
jogurtem)1 łyżeczka
maki ziemniaczanej1 łyżka
olejumała
cebulka1 pazurek
czosnkugarść
natki z
pietruszki lub
koperkupodstawowe
przyprawy: szczypta
soli i
cukru,
pieprz czarny lub
cayenne, szczypta
ziół prowansalskich`Zobacz, jak robię zapiekankę na filmie
1. Do garnka z gotującą
wodą wrzucamy najpierw umytego
kalafiora (zarówno
kalafiora i
brokuła tnę tuż pod różyczką a twardsze części wykorzystuję do zupy jarzynowej). Na pięć minut przed końcem gotowania
kalafiora, wrzucam
brokuł. Warzywa gotuję w lekko osolonej i do miękkości, ale tak, żeby zachowały kształt. Odcedzam i odparowuje.2. Na
oleju podsmażam
cebulkę, dodając pod koniec
czosnek a po chwili
pieczarki, pokrojone w grube plastry. Delikatnie przyprawiam
solą i duszę do miękkości, nie dłużej niż 5 minut.3.
Ser kroję w kostkę, posypuję szczyptą
soli i ostrożnie mieszam.4.
Natkę siekam na drobno5. Piekarnik nastawiam na 180 stopni.6. W naczyniu ceramicznym, przetartym cieniutko
olejem, wykładamy
kalafiora i
brokuła. Przy pomocy płaskiego tłuczka do
ziemniaków, ostrożnie wyrównuję warzywa, starając się, by ich z nadto nie zmiażdżyć.7. Na warzywach układam podsmażone
pieczarki a
między nimi wolne miejsca posypuję
serem. Ponownie bardzo delikatnie wyrównuję powierzchnię.8. W niedużej misce bełtam
jogurt,
śmietanę,
jaja,
mąkę ziemniaczaną,
natkę,
przyprawy. Całość wylewam na warzywa. Łyżką rozgarniam dokładnie masę, by mniej więcej jednakowo docierała do całej zapiekanki.9. Wkładam formę z warzywami do piekarnika na około 20 minut. Moja zapiekanka piecze się 22 minuty, gdzie te ostatnie dwie, przestawiam na funkcję grilla, by nieco zrumienić wierzch.Zapraszam na świetny przepis na zapiekankę
brokułowąa także smakowite danie: zapiekanka z
fasolą szparagową