ßßß Cookit - przepis na Pyszny zapiekany kalafior z brokułem i pieczarkami

Pyszny zapiekany kalafior z brokułem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

W sezonie zapiekane warzywa są przepyszne. Przygotowałam zapiekankę z kalafiorem, brokułem, pieczarkami i kruszynkami sera, bez ziemniaków, makaronu, czy ryżu. Zapiekanka jest konkretna, niekaloryczna, i świetnie się kroi. Można ją serwować także na zimno. Krajanka z takiej zapiekanki na każdej imprezie zniknie w kilka sekund.
Podane składniki wystarczą na formę o wymiarach około 18 cm cm x 27 cm.
Składniki:
1 średni kalafior
1 średni brokuł
20-30 dag pieczarek
15-20 dag białego sera
2 jaja
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany (można ją zastąpić jogurtem)
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
mała cebulka
1 pazurek czosnku
garść natki z pietruszki lub koperku
podstawowe przyprawy: szczypta soli i cukru, pieprz czarny lub cayenne, szczypta ziół prowansalskich
`
Zobacz, jak robię zapiekankę na filmie
1. Do garnka z gotującą wodą wrzucamy najpierw umytego kalafiora (zarówno kalafiora i brokuła tnę tuż pod różyczką a twardsze części wykorzystuję do zupy jarzynowej). Na pięć minut przed końcem gotowania kalafiora, wrzucam brokuł. Warzywa gotuję w lekko osolonej i do miękkości, ale tak, żeby zachowały kształt. Odcedzam i odparowuje.
2. Na oleju podsmażam cebulkę, dodając pod koniec czosnek a po chwili pieczarki, pokrojone w grube plastry. Delikatnie przyprawiam solą i duszę do miękkości, nie dłużej niż 5 minut.
3. Ser kroję w kostkę, posypuję szczyptą soli i ostrożnie mieszam.
4. Natkę siekam na drobno
5. Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
6. W naczyniu ceramicznym, przetartym cieniutko olejem, wykładamy kalafiora i brokuła. Przy pomocy płaskiego tłuczka do ziemniaków, ostrożnie wyrównuję warzywa, starając się, by ich z nadto nie zmiażdżyć.
7. Na warzywach układam podsmażone pieczarki a między nimi wolne miejsca posypuję serem. Ponownie bardzo delikatnie wyrównuję powierzchnię.
8. W niedużej misce bełtam jogurt, śmietanę, jaja, mąkę ziemniaczaną, natkę, przyprawy. Całość wylewam na warzywa. Łyżką rozgarniam dokładnie masę, by mniej więcej jednakowo docierała do całej zapiekanki.
9. Wkładam formę z warzywami do piekarnika na około 20 minut. Moja zapiekanka piecze się 22 minuty, gdzie te ostatnie dwie, przestawiam na funkcję grilla, by nieco zrumienić wierzch.
Zapraszam na świetny przepis na zapiekankę brokułową
a także smakowite danie: zapiekanka z fasolą szparagową
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/08/pyszny-zapiekany-kalafior-z-brokuem-i.html