Wykonanie
Przepisów na kluski leniwe w internecie jest tyle co na sałatki jarzynowe - każdy robi je inaczej. U mnie leniwe zawsze były robione z
ziemniaków i
sera, a kopytka z samych
ziemniaków. Przeglądając różne przepisy naprawdę można się już z tym pogubić co jest czym :-) Ja jestem wierna przepisowi, który podarowała mi mama. Takie kluseczki nigdy mnie nie zawiodły, nie rozpadły się, po prostu były i są idealne. Kiedyś jadałam je tylko z
masełkiem i
cukrem, jednak od niedawna zaczynam wprowadzać zdrowszy tryb życia niż dotychczas i postanowiłam podać je z lekkim, dietetycznym sosem
brokułowym.Składniki:1 kg ugotowanych i obranych
ziemniaków300g
białego sera2
jajkakilka łyżek
mąki ziemniaczanej1 bukiet
brokuła1 szkl
jogurtu naturalnego1
cebula1 ząbek
czosnkusól,
pieprzcukier1. Zimne
ziemniaki (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej) przepuszczamy razem z
serem przez maszynkę do mielenia. Na stolnicę wysypujemy
mąkę i wyrzucamy na nią zmielony
twaróg z
ziemniakami, wbijamy 2
jajka i dodajemy ok 5 łyżek
mąki ziemniaczanej.
2. Ciasto wyrabiamy szybko, ale dokładnie. Masa nie powinna się kleić, ale też nie może być zbyt twarda. Jeżeli istnieje potrzeba, ciasto delikatnie podsypujemy
mąką, jeszcze chwilę wyrabiamy i formujemy z niego kulę.
3. Z ciasta odcinamy 1/3 części i rolujemy z niego zgrabny wałek, który następnie kroimy w małe kluseczki. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
4. Leniwe gotujemy w gorącej wodzie z dodatkiem
soli i odrobiny
oleju (nie wszystkie na raz, bo się pozlepiają). Gaz pod garnkiem powinien być średni -
woda z kluskami nie może wrzeć. Gdy leniwe wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze ok 20 sekund i wyciągamy łyżką cedzakową.5.
Brokuły gotujemy na półtwardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie, przelewamy zimną
wodą, a następnie kroimy na drobne kawałki.
Cebulkę i
czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżeczce
oliwy z oliwek.
Jogurt mieszamy z podsmażoną
cebulą i
brokułem.6. Kluski podajemy polane sosem
brokułowym.SMACZNEGO :-)