Wykonanie
            
Niezawodne placki ziemniaczane z sosem, gulaszem, 
śmietaną lub same. Żeby je zrobić nie potrzeba wiele czasu. Robi się je rzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć 
ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić.Składniki:1 kg 
ziemniaków½ średniej 
cebuli1 - 2 ząbki 
czosnku1 
jajko3 łyżki 
maki ziemniaczanej3 łyżki 
maki pszennejsólpieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby puściły sok.
Cebulę drobno pokroić, 
czosnek zmiażdżyć, 
cebulę i 
czosnek podsmażyć do miękkości.Odlać sok z 
ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić 
solą i 
pieprzem i wymieszać.Na patelni zagrzać 
olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. 
Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto.Smażyć z obu stron na złoty kolor.Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.Smacznego!


