Wykonanie
Niezawodne placki ziemniaczane z sosem, gulaszem,
śmietaną lub same. Żeby je zrobić nie potrzeba wiele czasu. Robi się je rzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć
ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić.Składniki:1 kg
ziemniaków½ średniej
cebuli1 - 2 ząbki
czosnku1
jajko3 łyżki
maki ziemniaczanej3 łyżki
maki pszennejsólpieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby puściły sok.
Cebulę drobno pokroić,
czosnek zmiażdżyć,
cebulę i
czosnek podsmażyć do miękkości.Odlać sok z
ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić
solą i
pieprzem i wymieszać.Na patelni zagrzać
olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki.
Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto.Smażyć z obu stron na złoty kolor.Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.Smacznego!