Wykonanie
Placki Ziemniaczane z
Cukinią to znakomita alternatywa dla tradycyjnych placuszków ziemniaczanych. Placki z
cukini ą są troszkę delikatniejsze, jednak w smaku zbytnio nie wyczuwa się jej dodatku. Mimo to są na pewno mniej kaloryczne niż te tradycyjne - z samymi
ziemniakami, a przy tym bardzo smaczne. Placuszki przepyszne w smaku i z pewnością warte skosztowania.
1 kg
ziemniaków (po obraniu)- jakie wybrać
ziemniaki na placki => warto przeczytać600 g
cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu)2 duże
cebule3 ząbki
czosnku2
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennejsólpieprzPlacki Ziemniaczane z
Cukinią - Sposób przygotowania:
Ziemniaki,
cukinię,
cebulę i
czosnek obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy
jajka,
mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy
solą oraz
pieprzem - dokładnie mieszamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor w dość dużej ilości tłuszczu.Po usmażeniu przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru
oleju.Placki możemy podać z dowolnym sosem jednak same, bez dodatków również smakują wyśmienicie.