Wykonanie
Przetestowałam mnóstwo przepisów na placki, jednak wiele z nich nie spełniło moich oczekiwań.
Na idealne placuszki zbiera się szereg czynników, natomiast jednym z podstawowych jest odpowiedni dobór
ziemniaków. Odmian jest wiele. Każda z nich znajduje swoje zastosowanie w kuchni jednak nie wszystkie nadają się na placki. Polecam wybór mączystych, niewodnistych
ziemniaków, które posiadają wiele
skrobi, mają jasny i sypki miąższ (Typ C).Do popularnych mączystych odmian
ziemniaków w Polsce należą m.in.: Bryza, Augusta, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw.Poniżej znajduje się mój ulubiony i według mnie najlepszy przepis na placki ziemniaczane.
4 duże
ziemniaki2
cebulejajkołyżka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
mąki pszennejsólpieprzZiemniaki i
cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy
jajko,
mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy
solą oraz
pieprzem - dokładnie mieszamy.Patelnie rozgrzewamy, dodajemy sporą ilość
oleju i po chwili formujemy na niej (najlepiej łyżką) placuszki.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.Placki możemy podać z dowolnym sosem (u mnie
grzybowy) jednak same - bez dodatków, również smakują wyśmienicie.